#flyktvägen

Västerviksbor uppmanas visa solidaritet med flyktingar

1:23 min

I Västervik hålls i dag en manifestation på Spötorget där Västerviksborna uppmanas visa sitt stöd och solidaritet med de miljontals människor som just nu lever på flykt från sina hem.

Kommunfullmäktiges ordförande, socialdemokraten Dan Nilsson är en av initiativtagarna till manifestationen.

– Det bygger väl på det som vi har sett precis som alla andra sett. Och ska man förenkla det ytterligare tar det nog sitt ursprung i den bilden på Alan som har cirkulerat en hel del, och det finns nog ingen som har blivit oberörd av den bilden. 

Dan Nilsson hoppas att många Västerviksbor kommer till Spötorget klockan tolv och att visar sin solidaritet för sina medmänniskor som är eller varit på flykt. Samtidigt vill man också samla in en del pengar till Röda korsets verksamhet.

Håkan Juholt talar

Trots att det från början är ett socialdemokratiskt initiativ vill man inte att manifestationen ska ses som något partipolitiskt, samtliga partier har informerats och bjudits in, och talarna är från olika partier. Mest känd är ändå tidigare socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt.

Men vad är det för mening med att ha en manifestation? Vilken nytta gör den egentligen?

– Förutom att samla in pengar så är det nog viktigt att visa att vi är många som står upp för det här och tycker att det är viktigt att både Sverige och Västervik tar sitt ansvar som medmänniskor i världen, säger Dan Nilsson.

Han tillägger att Västervik har en del att leva upp till nu när den så kallade Västerviksmodellen får spridning. En satsning där kommunen bygger modulhus i syfte att ta emot asylsökande.

– Det är klart att vi måste visa att befolkningen står bakom också.