Kalmarsund Pride 2015: Tusentals stöttade kärleken i Prideparad

2:45 min

Kalmars första Prideparad blev en dundersuccé. Tusentals gick med för att stötta HBTQ-personers rättigheter och det blev en folkfest utan dess like.

Målade ansikten, flaggor i regnbågens alla färger, skyltar med kärleksbudskap och framförallt: glada människor.

Ung, gammal, queer eller straight - det kvittar vem du är för du var välkommen att gå med i Kalmars Pridetåg och det var tusentals som tog den möjligheten.

För Gabriella Palm, som kallar sig Gabbe, hade lyckan inga gränser.

– Det känns fantastiskt bra, det är otroligt roligt. Det är så jävla roligt och det betyder extremt mycket. Jag kommer här ifrån Kalmar och har varit med om en jävla massa skit under min uppväxt och nu att få gå här i en prideparad i min hemstad.. Ja, det är obeskrivligt!

Efter sig hade Gabbe ett gäng som kallade sig för "Gabbes gäng". Framför sig hade hon en bil som kördes av pappan som drog ett släp där musik dånade ut. Gabbes mamma Marie Palm-Olsson har tårar i ögonen och är tagen av uppslutningen:

– Jag tycker det är fantastiskt härligt. Det är en sådan känsla det här, en riktig manifestation. Det är fantastiskt viktigt för Kalmar, det symboliserar att vi äntligen har kommit någonstans. Det har varit trögt, men nu är vi på väg.

Paraden startade i Kalmarsundsparken och avslutades på Larmtorget och ringlade sig lång över Kalmars gator. Ett genomgående tema var färgglada kläder och målningar i ansiktet i regnbågens alla färger.

Anton Gumbrich är en av många som har lagt ner lång tid på att välja sin outfit för paraden.

– Jag tänkte att jag skulle ha så mycket färger som möjligt och se så fabulös ut som möjligt. Jag har fått på mig ett par tights med rymden på, en röd kjol som jag tycker väldigt mycket om, en färgglad skjorta och fluga och min hatt.

Han och hans kompisar har sett fram emot den här dagen länge.

– Man kan vara sig själv här, det är jättejätteroligt att vara här, säger Anton Gumbrich.