Ytterligare en M-politiker lämnar i Vimmerby

2:16 min

Ytterligare en moderat toppolitiker i Vimmerby lämnar sitt uppdrag. Det är Ylva Sandström, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden som samtidigt väljer att ta en time-out från politiken.

– Jag står inte bakom budgeten, och jag tycker att budgetprocessen har fokuserat mer på att hitta besparingar i olika nämner än att lösa problemen i socialen, säger Ylva Sandström till P4 Kalmar.

Ylva Sandström känner att hon gjort en annan analys än majoriteten och hon säger att hon under våren försökt lägga fram sina argument utan att få gehör och under sommaren har hon funderat på hur hon skulle göra. Nu väljer hon att hoppa av och ta en time-out.

Marie C Nicholson, Moderaternas gruppledare i Vimmerby säger till P4 Kalmar att Ylva Sandström hamnat i en omöjlig situation eftersom besparingarna måste genomföras någonstans.

– Vi har inget alternativ, säger Marie C Nicholson som har förståelse för avhoppet.

Grunden till besparingarna inom Vimmerby kommun, på nära 40 miljoner kronor, är inte att alla nämnder går back. Framförallt har det varit Socialnämnden som haft skenande kostnader. Något som kommunalrådet Micael Glennfalk (M) flera gånger sagt att man inte kan göra något åt då den verksamheten är så lagstyrd.

Men Ylva Sandström menar att man borde ändå fokusera på grunden till den ekonomiska krisen i kommunen.

– Man måste se på det här i en enhet. Att lösa till socialens problem det finns i socialen, det finns i alla andra verksamheter som riktar sig till barn och ungdom.

Att man kunde hitta andra sätt än att bara spara. Hon menar att istället för att dra ner på öppna verksamheter, så som skola, förskola och andra förebyggande åtgärder, istället borde satsa på dem. 

– Det är det som fått oss att hamna i den här situationen, det är ständiga neddragningar på den här typen av förebyggande verksamheten, och att vi inte har så många förebyggande insatser i Vimmerby.

Ylva Sandström kommer sitta kvar i kommunfullmäktige och i Moderaternas styrelse, men tar en time out från politiken under hösten. Om hon någonsin kommer tillbaka kan hon i nuläget inte svara på.

Det här blir den fjärde av Moderaternas fem första namn på valsedeln att antingen lämnat något av sina politiska uppdrag – eller lämnat politiken helt.