Tuff vår för moderata Vimmerbypolitiker

1:30 min

Sedan valet för ett år sedan har sex moderater i Vimmerby valt att helt eller delvis hoppa av sina politiska uppdrag. Flera av dem var toppnamn på valsedeln.

Senast under måndagen kom beskedet att Ylva Sandström, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, hoppar av det uppdraget och tar time-out eftersom hon inte står bakom den budget som klubbats igenom.

P4 Kalmar träffar Marie C Nicholson, Moderaternas  gruppledare i Vimmerby, på hennes arbetsplats. Astrid Lindgrens skola i centrala Vimmerby.

Hon förstår att flera politiker inom Moderaterna det senaste året valt att kliva ner.

– Alla partier har haft en tuff vår och vi framförallt då.

Marie C Nicholson menar att det framförallt varit tufft för de som inte varit med i budgetprocessen och de har fått utstå kritik utan att ha fått alla fakta och information och därför inte kunnat backa upp besluten.

– Det är ett problem och det förstår man att människor drar öronen åt sig. Det är ändå fritidspolitiker vi talar om.

På bara ett år efter valet har Moderaterna tappat Micael Glennfalk, Leif Carlson, Claes Roos, Annika Carlson, Håkan Carlsson och nu även Ylva Sandström. Fyra av dessa var toppnamn på valsedeln för ett år sedan.

Marie C Nicholson vill inte säga att det handlar om en trend inom Moderaterna i Vimmerby eller att det beror på att det är en dålig kultur eller atmosfär i partiet. Det har varit olika anledningar så som hälsa och nya jobb som bland annat orsakat avhoppen. Ylva Sandströms sägs vara det första som beror på den politik som förts.

Men trots det har man rannsakat sig själva. Marie Nicholson säger att man kanske inom Moderaterna varit lite dåliga på att kommunicera nedåt i partiet och låta alla komma till tals.

Därför har man under sommaren börjat med tätare möten och möjlighet för alla att uttrycka sig. Därför menar Marie C Nicholson att det är lite olyckligt att Ylva Sandström hoppar av just nu. För nu menar Marie Nicholson att Moderaterna i Vimmerby gjort en nystart. Ny gruppstyrelse, nya krafter och ny energi. Men trots det kan hon inte garantera att fler hoppar av.

– Det kan det mycket väl bli. Men jag hoppas inte att det blir det och jag tror att vi blir starkare och att vi kommer se fler och unga människor engagera sig i vårt parti.