Noll minuter i riksdagens talarstol för Juholt

0:22 min

Det blev inte en enda minut för Håkan Juholt i riksdagens talarstol under det gångna riksdagsåret. Det visar en genomgång som Svenska Dagbladet gjort av ledamöternas aktivitet i talarstolen.

I dag är det dags för riksdagspolitikerna att infinna sig i plenisalen på Helgeandsholmen igen. Inför riksmötets öppnande presenterar Svenska Dagbladet en undersökning om politikernas aktiviteter.

Den visar bland annat att en handfull ledamöter inte stod i riksdagens talarstol en enda minut under riksdagsåret 2014/15. En av dem är Håkan Juholt.

– Riksdagen och politiken behöver finnas över hela landet, inte endast på Helgeandsholmen. Sedan jag lämnade som S-ordförande har jag varit på 320 möten över hela landet, säger Juholt, till tidningen.

Mest pratsam i riksdagens talarstol är en moderat, Fredrik Schulte.

Undersökningen visar också att Sverigedemokraterna är sämst i riksdagen på att ställa frågor och interpellationer och tar minst plats i talarstolen av oppositionspartierna.

SD är 40 procent mindre aktiva än toppartierna V och FP, trots att man är flitigast med att underteckna motioner.

– Vi gick kraftigt framåt i valet och fick in många nya, en del med kort tidigare politisk erfarenhet. Det tar ett tag att bli varm i kläderna, säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson till SvD.