Mordmisstänkt överklagar psykbedömning

1:11 min

En rättspsykiatrisk undersökning visar att den man som misstänks för mordet på en 34-årig man i Midgård inte är psykiskt störd. Ännu är det dock inte klart om han kan dömas till fängelse.

Det var för ett år sedan som mannen tillsammans med en nära släkting misstänks ha sökt upp 34-årigen i hans hem i Västervik. Där ska männen, enligt åklagaren, ha skjutit ihjäl 34-åringen.

Bakgrunden till händelsen är, enligt åklagaren, att 34-åringen ville hjälpa en kvinna som hade blivit illa behandlad av den misstänkte huvudmannen.

Under slutet av rättegången mot männen beslutade tingsrätten att släppa den ene och att den misstänkte huvudmannen skulle undersökas av rättspsykiatrin. Det betyder i praktiken att tingsrätten menar att han är skyldig.

Men mannen ansågs inte lida av någon psykisk störning och skulle därmed ha kunnat dömas till fängelse om han inte hade valt att överklaga beslutet. Den misstänkte menade att den läkare som gjort bedömningen bara hade träffat honom i en halvtimme under de veckor som han utretts.

Tingsrätten har nu beviljat att Socialstyrelsens rättsliga råd ska avgöra om bedömningen är korrekt.

Därmed är det fortfarande oklart om mannen kan dömas till fängelse eller inte.