Tom Linder laddar för SHL-spel med Karlskrona

3:50 min

Hockeyhistoria skrivs när Karlskrona inleder SHL-säsongen och gör sin första match någonsin i högsta serien. Klubben har i rekordfart gått från div 3 till SHL.

– Det är jättehäftigt och stort att lilla Karlskorna gått så fort genom seriesystemet, säger lagkapten Tom Linder.

Karlskronas lagkapten Tom Linder är från Mönsterås och hockeyfostrad i IK Oskarshamn. Han var också med när Växjö gick upp i högsta serien 2011 men han tycker känslan är ännu större den här gången:

– I Växjö hade vi målet att nå SHL, här handlade det mer om att försöka nå kvalet. Karlskronas avancemang är mer en saga medan det i Växjö var mer väntat.

Den 10 mars blev SHL-platsen klar efter seger hemma mot Västerås och det satte igång en febril aktivitet i klubben för att klara av de nya krav som ställs både på organistionen och laget.

– Det jobbas stenhårt med att utveckla föreningen i takt med lagets framgångar och hänga med i samma takt säger Tom Linder.

Att SHL-platsen blev klar så tidigt som första veckan i mars gjorde att lagbygget kunde starta före många andra klubbar och ett tiotal spelare är utbytta - men Tom Linder är nöjd med truppen.

– Laget är nog bättre på alla positioner i år och konkurrensen är större. Vi fick en lång försäsong och Miro Zalar har sett till att vi är bra grundtränade.

Arenan i Karlskrona håller inte SHL- standard och måste byggas om och bli större men det blir inte klart förrän efter säsongen och att spela i den relativt lilla hallen med plats för 3 500 åskådare ser Tom Linder som en fördel.

– Det kommer vara en liten kokande gryta som blir jobbig att komma till. Det blir en stor fördel för oss med det trycket.

Tom Linder är långt ifrån ensam i laget med bakgrund i IK Oskarshamn. Ytterligare tio spelare som spelat med IKO finns i truppen.

– Ibland pratar vi lite om Kristineberg där nästan alla bott och om ställen vi åt lunch på i Oskarshamn, säger Tom Linder.

Som snart 30-åring och med 122 SHL-matcher på meritlistan är han en av de mest rutinerade i laget och känner sig i toppform:

– Jag är nog i mitt livs form och hoppas på en riktigt stark säsong.