Kultur- och skördefesten Smaka på Tjust firar tio år

1:34 min

Kultur- och skördefesten Smaka på Tjust firar tio år. I helgen är det dags igen men redan i dag smygstartade man med en restaurangvecka.

Den ideella föreningen som driver det hela hade inte räknat med att det skulle fungera så länge, utan man försökte jobba sig sakta men säkert in på det.

– Det är underbart att det är tio år. Det har blivit lite så att det blivit en institution och då måste man förvalta det på något sätt, säger ordföranden i Smaka på Tjust, Krister Matsson.

Under lördag och söndag kan besökare åka runt, liknande som Ölands skördefest, och smaka på lokalproducerad mat, besöka öppna gårdar, caféer och se konsthantverk, konst och andra kulturella upplevelser.

– Man kan smaka med alla sinnen, säger Krister Matsson.

De första åren var det många ställen att besöka, men för att inte alla skulle som Krister Matsson säger "behöva åka som skållade råttor" för att hinna med, har man sedan ett par år försökt att ha ett par ställen där flera producenter och konstnärer samlas.

Redan under onsdagen smygstartades skördefesten genom att man som en nyhet i år fått ihop en restaurangvecka. Ett tiotal restauranger är med och serverar minst en rätt som är så lokalproducerad som möjligt.

Runt 6 000 besökare brukar Smaka på Tjust locka.