#minflykt

Berättelsen om Sîlan Diljens flykt fick elever att tänka till

I höstas sändes Sîlan Diljens uppmärksammade radiodokumentär #minflykt om hennes flykt från Kurdistan till Sverige. I dag hade föreläsningsturnén premiär på Skansenskolan i Mörbylånga och föreläsningen lämnade eleverna med många tankar.

– Vi kommer fram till gränsen mellan Turkiet och Syrien och där blir vi mötta av två smugglare som är vana vid att hjälpa folk över gränsen. När vi sitter i bomullsfältet får vi instruktioner av smugglarna. De berättar att alla måste vara knäpptysta under den här flykten. Ingen får säga någonting. Och om något barn börjar skrika, eller om något barn börjar springa så får ingen vuxen springa efter sitt barn. För då riskerar man resten av gruppen, berättar Sîlan Diljen under föreläsningen.

För 30 år sedan flydde hon med sin mamma och lillebror från Kurdistan till Sverige och i dag inleddes föreläsningsturnén om hennes flykt. Starten gick på Skansenskolan i Mörbylånga och eleverna var märkbart tagna av hennes berättelser.

– Det är på riktigt. Det här händer just nu. Varje dag så går ju folk igenom det här som hon berättade om, säger Nilla Ek som går i åttonde klass.

Det var lätt att se kopplingar till dagens flyktingkris och det var den som många elever tänkte på efter att de fått höra Sîlans berättelser. Axel Berndtsson Tordal funderar över hur svårt det är att fly från ett krigsdrabbat land.

– Det är väl Syrien som är det farligaste just nu. Att det är så svårt att fly från Syrien är helt otroligt. Jag vet inte vad som skulle hända om det hände här, säger han.

Eleverna försöker sätta sig in i situationen och funderar på hur det skulle kännas om det var de som var tvungna att fly från sitt hem och från Sverige.

– Det skulle vara hemskt. Jag älskar ju mina vänner och min familj, säger Casper Gunninge.

– Tänk att liksom åka ifrån sitt hem kanske för sista gången. Man vet ju inte hur de klarar sig här hemma om man är på väg till ett annat land och inte får ta med sig alla. Det skulle vara jättejobbigt, säger Julia Gustavsson.

Sîlan Diljens berättelse om sin flykt fick eleverna att fundera på vad det egentligen innebär att fly från sitt hemland och det är funderingar som de kommer att bära med sig länge.

– Liksom att de som kommer hit till Öland har verkligen gått igenom det här, jag har inte tänkt så innan. Men nu så kommer det verkligen fram att de har gått igenom det här, säger Julia Gustavsson.

– Man får en väldig respekt för vad de har gått igenom och att de åkt så långt för att komma till Sverige för att få frihet, säger Casper Gunninge.

– Är det verkligen sant? Har de verkligen gått igenom allt det här? Det kunde jag knappt tänka mig innan. Det kunde man inte sätta sig in i, men nu kan man sätta sig in i det lite bättre i alla fall, säger Nilla Ek.