Hon kräver bättre röjning längs Ölands vägar

1:17 min

Trafikverket är dålig på att röja undan växtlighet längs vägarna på norra Öland. Det menar Helen Johansson som ofta kör mellan Böda och Löttorp.

– Det är vidrigt att köra här för man ser inte rådjuren förrän de är på vägen och då är det försent. Då smäller det, säger Helen Johansson.

Själv har hon krockat med just rådjur inte mindre än tre gånger - och på grund av det blivit tvungen att lämna in bilen på verkstad. Hon har svårt att förstå att man inte röjer växtligheten längs med vägarna, trots att vissa växter är fridlysta:

– Det är väl klart att man ska ta hänsyn till en viss del, men om vi ska se krasst på det så säger man i Sverige att vi strävar efter nollvision. Och då undrar jag om växterna ska vara nollvisionen eller om det är vi människor? För det händer faktiskt ganska allvarliga olyckor på grund av det här.

På Trafikverket måste man ta hänsyn till att floran ska främjas, samtidigt som man måste röja för trafiksäkerhetens skull.

Jan-Olof Berg, som är projektledare där, säger att det här är ett pågående arbete och att vägarna på norra Öland kommer att bli bättre:

– Sedan är det ju så, att fördelen med att det står lite senare nu är att vi får ner den här växtligheten ända ner i botten när den där mörka perioden kommer nu. Slår vi de här växterna alldeles för tidigt, då har vi dem uppe innan vintern är här igen, och då får vi dras med dem hela hösten och vintern.