Talanger frodas på Scania

1:47 min

Sju personer som jobbar på Scania i Oskarshamn tävlar under hösten i en intern talangtävling. P4 Kalmar träffade två av dem.

Maria Ronold som är personalchef säger att tanken på en talantävling har vuxit fram succesivt. I dag är det personaltidningen som håller i den och i varje nummer nu under hösten presenteras en ny kandidat.

– Vi vill visa den bredd, kreativitet, mångfald och kompetens som finns här. Både vad man gör på arbetet men också på fritiden, säger Maria Ronold.

För att vara med i tävlingen måste man vara en av de drygt 2300 som arbetar på Scania i Oskarshamn. Men allmänheten kan vara med och rösta. 

En kandidat i taget presenteras genom ett uppslag i interntidningen och via företagets hemsida, och då kan man rösta på den kandidaten fram tills att nästa tidning kommer med en ny kandidat. Så där rullar det på tills man har sju talanger. Efter nyår ska man sedan kunna rösta på alla kandidater igen. 

Priset för den som vinner sägs vara fint, men Maria Ronold vill inte avslöja vad det kan vara.

– Jag vill inte på något sätt avslöja vad det är för priser, säger hon och skrattar.

Emil Johansson var den första kandidaten som presenterades. Han arbetar på hyttmonteringen men på fritiden ägnar han sig mycket åt hästar, och det är i egenskap av sin travkusk-talang som han är med i tävlingen.

– Jag har egna hästar som jag tränar och när de ska tävla kör jag dem i loppen, säger han.

Den talangen är svår att visa på jobbet, men han tror ändå inte att det är problem att få röster.

Alexandra Simonsson som arbetar på karossen, numera som lärare i bland annat svetsning, visar varje dag sin talang. Hon sjunger på jobbet.

– Hela tiden, jämt! När jag går i gångarna ute i kaross då sjunger jag. Har jag ingen att prata med sjunger jag.