Rättegången inledd mot förskingrare i Torsås

1:37 min

I dag ställdes den tjänsteman som misstänks ha tagit pengar från kommunala bolag i Torsås kommun inför rätta.

Mannen hade bestämt sig för att sticka från Sverige med pengarna och bakgrunden till det var enligt åklagare Kjell Jannesson dålig ekonomi:

– Som vi ser det har han tänkt att sluta sitt arbete utan att säga till och flytta utomlands. Han köper en husbil och saker som går att omsätta till kontanter. Han gör stora uttag av av euro och gör guld- och platinainköp.

Mannen som misstänks för trolöshet mot huvudman i sju olika fall hade planerat att sticka från Sverige efter att han tagit ut miljonerna från bolagen, enligt åklagaren.

Själv erkänner han sitt första uttag på knappt en halv miljon, men varken erkänner eller förnekar att han gjort resen av uttagen. Däremot medger han att han köpt husbilen, guldtackorna och klockorna värda hundratusentals kronor.

Enligt Kjell Jannesson är bakgrunden också att mannens förhållande knakade i fogarna.

– Han har också då ett dåligt förhållande med sin sambo och tänker, enligt hans bästa kamrat, dra från hela situationen. Men han gör ett misstag då han återkommer. Han har faktiskt åkt iväg med alltihop, men återkommer för att sätta på dragkroken på husbilen. För att kunna hämta sina fordon, men då ringer husbilsfirman polisen och de lyckas gripa honom.

Åklagare Kjell Jannesson säger att han kommer yrka på tre års fängelse för mannen.