Säkerheten ifrågasätts för Pride-målat övergångsställe

0:42 min

När nu Växjö vill ta efter Kalmars övergångställe i Pridefärger så har trafiksäkerheten ifrågasatts. Åsikterna går isär om övergångsstället i Kalmar i regnbågens alla färger är säkert eller inte.


Övergångsstället invigdes nyligen vid starten av Kalmarsund Pride och ligger intill köpcentret Baronen i centrala Kalmar.

Enligt Transportstyrelsen så är vägmarkeringarna där felaktiga, eftersom de ska vara vita. Vägmärken och vägmarkeringar ska vara utformade och placerade så att de kan upptäckas i tid och förstås av alla trafikanter.

Men Stefan Larsson som fattade beslutet om övergångstället och är enhetschef på Kalmar kommuns serviceförvaltning tycker att man har haft all rätt att måla gatan i Pride-färgerna.

– Jag ska inte säga att vi höjde säkerheten när vi gjorde så här, men försämrade den gjorde vi definitiv inte, säger han.

Övergångsstället i Kalmar är också bevakat med trafikljus och man kan välja mellan trafikljus och skylt om man ska ha ett övergångsställe, enligt Henrik Olars, presschef på Transportstyrelsen. Men någon slags markeringar på vägen måste man ha oavsett.

Och när man väl målar på gatan ska det vara vita linjer, enligt regelverket. Det här övergångsstället i Kalmar är också ett helt nytt fall eftersom det är hela Europas första i sitt slag.

Tidigare var övergångstället bara markerat med gråa gatustenar.

– Det gråa är det sämsta du kan ha i trafiken och nu när vi målade det så blir det uppmärksammat, säger Stefan Larsson på Kalmar kommun.

Är det här övergångstället något positivt?

– Ja, Kalmars kommuns önskan har varit att sätta fokus på människors lika värde. Vill man nå fram till någonting där så får man ligga på gränsen ibland. Det finns olika tolkningar och ibland får man sticka ut lite grann, säger Stefan Larsson.