Kalmar län visade upp lyckade integrationsexempel

1:33 min

Foad Badr läser sjukvårdssvenska via Kalmar läns landsting och praktiserar två dagar i veckan på Vimmerby vårdcentral. Han berättade om projektet som är ett av Kalmar läns många lyckade integrationsprojekt.

Integrationsrådet träffas flera gånger per år och med finns representanter från länets olika kommuner och dagens möte handlade om att visa upp länets goda sidor när det kommer till integrationsarbetet.

– Under förra mötet så identifierade man vissa knutar i hela etableringsprocessen och i dag har vi sett hur knutarna håller på att lösas upp och vi har spridit de goda exemplen, säger Martina Almqvist, integrationsutvecklare vid Länsstyrelsen i Kalmar län.

Ett av de goda exemplena var det språkspår som Landstinget i Kalmar län har infört. Språkspåret innebär att personer med sjukvårdsbakgrund får möjlighet att läsa sjukvårdssvenska och kombinera det med praktik.

En som har gjort så är Foad Badr som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Han har 10 års utbildning bakom sig och är specialiserad urolog och SFI-utbildningen var lång och trög för hans del som ville komma ut i jobbet så fort som möjligt.

Men nu har han börjat på det speciella sjukvårdsspåret på Vimmerby folkhögskola:

– Det är en bra kurs. Det är korta vägen till legitimation. För att när man får legitimation så kan man arbeta på hälsocentral eller på sjukhus och då kan man hjälpa patienter.

Foad Badr saknar att jobba som läkare och ser nu äntligen att det finns en möjlighet för honom.

Tack vare sjukvårdsspåret så har Foad Badr praktik två dagar i veckan på Vimmerby vårdcentral och han kommer förhoppningsvis snart vara ute på en arbetsplats som läkare igen.

– Jag tappade lång tid nu, det är nästan tre år och det är lång tid att tappa. Jag vill inte tappa mer tid, jag vill börja jobba direkt, säger han.