Gudrun Brunegård. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Gudrun Brunegård. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

KD varnar: kostnaderna för hyrsköterskor skenar

1:13 min

Kostnaden för hyrsjuksköterskor i Kalmar län är på väg att skena. Den varningen kommer från Kristdemokraterna.

Konkurrensen om sjuksköterskorna är stor och ofta är enda räddningen för sjukhusen vid brist att ta in dyra bemanningsbolag.

Därför vill Krisdemokraterna att man ska ta in fler undersköterskor i vården.

Gudrun Brunegård från Vimmerby sitter i landstingsstyrelsen för Kristdemokraterna. Hon säger att man konkurrerar med kommunerna, med privata vårdgivare och med Norge där lönen är runt 10 000 kronor högre per månad. Därför tror hon inte det räcker att vänta på de som studerar till sjuksköterska ska bli klara. Hon vill se fler undersköterskor på Kalmar läns tre sjukhus.

– Det är viktigt att vi uppvärderar undersköterskornas betydelse för att få sjukvården att fungera i praktiken.

Under många år har det handlat om läkarbrist och stora kostnader för hyrläkare, och de finns kvar. På det ska läggas allt högre kostnader för hyrsjuksköterskor.

Störst är problemen i norra delen av länet där landstinget hoppas att en utbildning i Västervik ska innebära att de som gått där ska stanna på orten och gå till landstinget.

Det räcker inte, menar Gudrun Brunegård som vill se flera satsningar. Inte minst då på att ta in undersköterskor så att de sjuksköterskor som finns får jobba med det de är experter på och inte behöva göra sådant som undersköterskor klarar precis lika bra.

– Har man en bristsituation måste man använda den specifika kompetensen till det som ingen annan kan göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista