Boken blev inte som Jan Nordström tänkt sig

1:33 min

Tanken var först att Kalmarkonstnären Jan Nordström skulle möta människor vid en busshållplats i Kalmar, men bokprojektet blev inte alls som han hade tänkt.

Vissa av mötena på Malmen i Kalmar, som är Kalmar läns mest trafikerade busshållplats, blev svårare än Jan Nordström hade tänkt. Världen var inte så enkel.

– Här står ju hela världen, säger han och gör en gest mot busshållplatsen.

– Här står människor som har flytt från krig, här står människor som kanske hamnat i ett förhållande där de blir misshandlade. Här står hela världen med allt det som sker, lite i det dolda.

"I och med den här berättelsen har jag hamnat i olika utsatta och hotfulla situationer. Och jag har varit rädd. Riktigt rädd. För andras och min egen personliga säkerhet. Jag har varit naiv, blåögd och godtrogen. Jag har pratat med flera personer om detta. Min aningslöshet."

Boken är nu full av möten, men namnen och bilderna är bortplockade. Detta enligt Jan Nordström för att varken han själv eller personerna han mött ska råka illa ut.

– Man vet aldrig vad som kan hända när man ger ut en bok, säger han.

– Man har ingen aning. Jag kan liksom inte ta det på mig, att något skulle hända någon annan.

Fakta: Busshållplatsen Malmen i Kalmar

Buss. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Malmen är Kalmar läns mest trafikerade busshållplats.
1000 påstigande från busshållplatsen Malmen i snitt per dag.
Cirka 5400 kliver på en buss vid Malmen varje vecka. 
Cirka 4000 reser norrut och cirka 1500 reser söderut varje vecka. 
Källa: KLT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.