Pumpor. Foto: Niklas Kaldner/Sveriges Radio
Under skördefesten på Öland och halloween köper många pumpor . Foto: Niklas Kaldner/Sveriges Radio

Skördetid på Öland för kräsna pumpor

Snart är det halloween och pumpasäsong. Jonas Nilsson, pumpaodlare på Öland, har skördat 40 000 pumpor hittills. Men det tog tid för dem att gro i år, den kalla våren gjorde den stora gurkväxten tjurig.


Många tror kanske att pumpor, med sin enorma växtkraft, inte kräver några särskilda förutsättningar. Men det är fel. Pumpan måste ha ordentligt med värme.

– Det är ju ingen svensk växt från början, nu var våren kall och pumpan vill ha hög jordtemperatur så det var tjurigt i år, det tog tid för dem att gro. Men de blev stora till sist ändå, säger Jonas Nilsson.

De mindre prydnadspumporna förgror han i värme innan han planterar ut dem och lägger väv över.

På södra Öland regnade det knappt alls i somras, vilket i och för sig var bra. För mycket regn får nämligen pumporna att ruttna.

I slutet av augusti påbörjade han skörden, och nu ligger 40 000 stora halloweenpumpor i två av hans maskinhallar.

– Totalt är det 200 ton pumpor. Först torkas de av från lera och jord när vi tar in dem, sedan torkas de en gång till innan de går ut till grossisterna. Kunderna vill ha rena pumpor, säger Jonas Nilsson.

Det optimala lagringsvädret nu är först lite värme som torkar pumpan, därefter kyla.

– Jag vill inte ha en fuktig varm höst, då kommer tio procent av dem att mögla bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista