Magnus Krusell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Magnus Krusell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Krusell: Usel andra halvlek ledde till poängförlust

Bara en poäng borta mot jumbon Åtvidaberg. Ytterligare ett steg mot avgrunden för KFF. När laget skulle återgå till grunderna, visade det sig att grunderna saknades.

Läs vår Kalmar FF-krönikör Magnus Krusells analys. 

Den viktigaste veckan på många år för KFF inleddes med en poäng borta mot tabelljumbon Åtvidaberg. Bara en poäng, så känns det. KFF kunde ha avgjort den här matchen redan i första halvlek där man skapade ett flertal klara målchanser. Utdelningen stannade dock vid ynka ett mål, som vanligt signerat Marcus Antonsson.

Vad händer sen? Med möjligheten att ta ett stort steg mot förnyat allsvenskt kontrakt, presterar Kalmar FF en av årtusendets sämsta halvlekar. Det finns inget att invända mot att Åtvidaberg lyckades kvittera till 1-1. Östgötarna kunde till och med ha vunnit den här matchen.

Att just Tor Öjvind Hovda var den som kvitterade för Åtvidaberg känns förstås skrattretande. Norrmannen är som bekant utlånad från KFF. Det övergår mitt förstånd att inte KFF ser till att skriva in i avtalen att utlånade spelare inte kan medverka i matcher mot KFF. En naiv hållning, som riskerar att straffa sig. Nästa måndag kan det vara Pär Ericsson, utlånad till Örebro, som skickar KFF ytterligare ett steg mot avgrunden.

Skulle det bli så har KFF bara sig själv att skylla. Laget har länge haft kontroll över situationen och av egen kraft kunnat säkra det allsvenska kontraktet. Tyvärr håller laget på att spela bort den fördelen. Vi är inte där ännu. Sex poäng av möjliga arton i de avslutande sex matcherna räcker troligen. För varje sumpad möjlighet, krymper emellertid marginalerna.

Kontraktet ska säkras, ekonomin ska räddas. Pressen på laget är enorm. Det förstår man när till och med spelarna använder begreppet "ångestmatch". Ändå envisas tränare Swärdh med att avfärda möjligheten att anlita mental expertis som stöd för laget.

Liksom resten av ledningen för Kalmar FF lägger Peter Swärdh istället stort ansvar på yttre faktorer. Det är symptomatiskt att han direkt efter slutsignalen rusar in på planen och skäller ner domaren. Sanningen är ju den att domaren inte var den avgörande faktorn bakom att KFF bara fick en poäng borta mot Åtvidaberg. Förklaringen ligger i ärlighetens namn i att KFF just nu inte är bättre än så här. Det måste laget våga förstå. Andra halvlek var usel helt enkelt.

KFF:s matchplan var att återgå till grunderna. Svaret blev att grunderna saknas. Konturlöst, energifattigt och krampaktigt. Visst, alla skador och sjukdomar ställer till det. Men sådant måste ju alla lag lära sig att hantera.

Jag saknar fortfarande en ledare som kliver fram och tar ansvar för en omfattande självrannsakan som jag ser som nödvändig för att KFF ska kunna komma på rätt spår igen. Annars kan detta sluta riktigt illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista