Magnus Krusell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Magnus Krusell. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Krusell: Kalmar FF har återtagit kommandot över situationen

Kalmar FF har inte säkrat det allsvenska kontraktet ännu. Efter 1-0 i ödesmatchen mot Halmstad har man dock återtagit kommandot över situationen och kan avgöra av egen kraft.

Läs vår Kalmar FF-krönikör Magnus Krusells analys. 

Det fick se ut hur som helst. I det allvarliga läge som Kalmar FF är kan man bortse från processer, lagbygge och alla drömmar om skönspel. Ut och kriga hem poängen. Punkt.

Sin vana trogen kunden KFF ha ställt till det för sig redan i matchinledningen. Halmstad hade flera klara målchanser redan första fem minuterna. Vidöppet och ostrukturerat i KFF:s centrala försvar. Det berömda glappet mellan innerbackar och centrala mittfältare - just den ytan som varit ett stort problem för laget i snart två år.

Plötsligt fick istället Kalmar FF det medflyt som man så sällan haft. En snabb omställning där ett fint samarbete mellan Papa Diouf och Marcus Antonsson bäddade för 1-0 från Romario, en av planens bästa spelare. 

Sen var känslan att KFF hade hyfsad kontroll över den hör matchen. Inte överdrivet mycket av egen kraft, kanske desto mer på grund av Halmstads begränsningar. HBK är ett lag för superettan.

Fram till sista kvarten. Märkbart skärrade av risken att ånyo tappa poäng och med mjölksyra upp över öronen bjöd KFF in Halmstad i matchen. Markus Thorbjörnssons rensning på mållinjen kan ha avgjort Kalmar FF:s existens som elitförening. Snacka om en rensning värd miljoner.

Det allsvenska kontraktet är inte klart ännu. Läget är dock klart mycket bättre än tidigare. KFF har återtagit kommandot över situationen. En seger till i de avslutande fem omgångarna borde räcka.

Till sist. Vilken ynnest att se en spelare som Rasmus Elm på GFA. Helt i särklass på planen, trots att han knappast ligger på mer än 75 procent av sin maxkapacitet. Blicken för spelet, tillslaget på bollen, förmågan att sprida lugn runt sig. Det krävs förstås en grym spelförståelse för att kunna spela så smart, att hushålla med krafterna, i 70 minuter.

Förutsatt att KFF lyckas hålla sig kvar i allsvenskan kan 2016 bli året då Rasmus Elm dominerar landets högsta serie.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".