Hundralappar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Krångligt att betala kontant för sjukvård i Kalmar län

1:29 min

Du som vill betala kontant när du söker vård inom Landstinget i Kalmar län måste vänta tills samlingsfakturan hamnat i brevlådan. Först efter det kan du ta med den som underlag till sjukhuset - och där göra betalningen.

Det är också möjligt att betala på asylmottagningen i Hultsfred.

– Det är klart att det är en hantering när det gäller kontanter. Men det har inte varit det primära, utan det primära har varit att förenkla. Vi hanterar kontanter men genom en modifierad rutin, säger Ingeborg Eriksson som är ekonomidirektör vid Landstinget i Kalmar län.

Att sätta fakturor i första steget ska göra det enklare för Landstinget att hålla koll i de elektroniska systemen på sjukhusen och vårdcentralerna. Inte minst är tanken att vårdtagarna ska få lättare koll och tydligare översikt när det gäller högkostnadsskyddet och rätten till frikort på ett digitalt sätt.

Att använda sig av samlingsfaktura har visat sig vara framgångsrikt, berättar ekonomidirektör Ingeborg Eriksson.

Hon tror på en framtid inom Landstingets sjukvård som handlar mer och mer om automatisering och modernisering, alltså att det mesta hanteras digitalt. Allt från själva incheckningen av patienter vid sjukhusen fram till betalningsprocessen.

P4 Kalmar har varit i kontakt med ett tiotal äldre patienter som inte är lika positiva till att inte längre kunna betala direkt efter besöket på sjukhuset med kontanter eller kort.

En av dem är Gunvor Persson från Nybro:

– Jag tycker att det är onödigt med faktura och hade hellre betalat direkt. Tidigare betalade jag med kort eller kontant.

Utanför sjukhuset i Kalmar träffar P4 Kalmar Frans Eriksson, som även han hellre hade löst betalningen direkt efter vårdbesöket:

– Jag betalar hellre direkt så det är försvunnet och gjort på direkten. Att gå med fakturan och betala den kontant i efterhand låter krångligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista