Majbritt Blom. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Majbritt Blom i Hultsfred tittar på en del av den utrustning som kommunen använder för att titta till äldre. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Kameror vakar över äldre när de sover

90-åriga Majbritt Blom har fått en kamera på garderoben
1:12 min

Ett 20-tal äldre i Hultsfreds kommun har fått kameror i sina sovrum så att hemtjänsten kan titta till dem utan att behöva ta sig in i lägenheten och störa.

Majbritt Blom som är 90 år gammal är en av dem som är med i försöket, trots att hon redan innan hade en larmknapp.

– I och med att de har kameran är jag bevakad, de ser de mig om det har hänt något. Det är inte alla gånger man har kapacitet eller förstånd att trycka på knappen.

En liten kamera sitter på en garderob i Majbritt Bloms sovrum och ett par gånger varje natt tittar hemtjänsten till henne med hjälp av den.

Systemet gör mer än så. Bland annat tänds lampor automatiskt om Majbritt Blom går upp på natten.

Än så länge är det ett försök för att se hur det fungerar, men intresset är stort i många kommuner för att införa liknande system.

Utan kritik är det inte.

Malin Hanson som är verksamhetsutvecklare har flera gånger fått frågan om det inte bara handlar om att minska antalet händer i hemtjänsten:

– Det har vi hört väldigt mycket. Men jag skulle nästan välja att se det som en tillgång istället, för både personalen och våra brukare. Man kan visserligen frigöra lite händer men få en annan kvalitativ vård och lägga tiden på mer social omvårdnad istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".