Aktivister på taket till kärnkraftverket. Foto: Greenpeace
Aktivister på taket till kärnkraftverket. Foto: Greenpeace

Aktivister inför rätta efter intrång i Oskarshamn

1:30 min

I dag startar rättegången mot 19 Greenpeace-aktivister som tog sig in på OKG:s område i Oskarshamn våren 2014. De 19 aktivisterna riskerar nu fängelse för aktionen.

Greenpeace Sverigechef Annika Jacobsson berättade efter intrånget att syftet varit att uppmärksamma allmänheten på riskerna med kärnkraften.

– Det vi först och främst är här i dag för att göra är att peka på de risker det innebär att ha reaktorer i drift när de har passerat sin tekniska livslängd, sa Annika Jacobsson 2014.

I dag inleds rättegången mot 19 Greenpeace-aktivister från bland annat Sverige, Finland, Lettland och Tyskland.

De 19 aktivisterna misstänks för grovt olaga intrång, ett brott som kan ge fängelse i två år.

Åklagaren har bedömt brottet som grovt eftersom det enligt åtalet varit fråga om en välorganiserad aktion med ett stort antal personer och som inneburit stora kostnader och olägenheter för OKG:s kärnkraftverk som är ett skyddsobjekt.

Inför rättegången vill åklagare Magnus Ling inte uttala sig om fallet.

Aktivisterna antingen förnekar brott eller har inte uppgett någon inställning till misstankarna.

2012 gjorde Greenpeace en liknande aktion vid Ringhals och Forsmark. Sammanlagt 23 personer åtalades sedan för olaga intrång. De aktivisterna dömdes till dagsböter och brotten ansågs inte vara grova.

Syftet med Greenpeace aktion var att peka på säkerhetsbristerna hos de äldre reaktorerna och efter händelsen har OKG i Oskarshamn gjort en analys av det som hände.

Enligt Michael Stahre som är säkerhetsskyddschef vid OKG har OKG ändrat en del i sina rutiner: 

Skulle en liknande aktion kunna inträffa idag?

– Inte lika enkelt. Vi har analyserat det som hände och gått igenom det noggrant. Vi har ändrat en del i våra rutiner, men inte så mycket. Men vad kan jag inte gå in på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista