Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Uppgivenhet kring lärarbristen

1:26 min

Lärarbristen hopar sig allt mer nationellt - och även i kommuner runt om i Kalmar län. På många skolor är det ett pussel under terminens gång, för att lösa problemen.

Men det är svårt då skolan redan har dragit igång, vilket bekymrar bland annat Christer Kratz, skolchef i Nybro kommun.

– Vi ser ju att på vissa håll har vi haft det svårt, vissa tjänster har varit svårare att rekrytera. Det är tydligt. Vid terminsskiften finns det fler ute på marknaden, det är lättare vid de naturliga luckorna i årshjulet. Det är svårare under terminen, för då finns det färre lärare tillgängliga, säger Christer Kratz.

Men exakt hur lång tid det kommer att ta att åtgärda problemen är svårt att svara på.

Även i Mörbylånga kommun på Gårdbyskolan upplever man lärarbristen som stor. Eine Svensson, tillförordnad rektor, ser inget slut på det och är rädd att problemen kommer hålla i sig länge.

– Under en period framöver kommer det vara jobbigt med rekrytering, det kan vi utgå ifrån. Så de här problemen kommer inte lösas på en kafferast, säger Eine Svensson.

I Nybro försöker man göra kommunen attraktiv och det pågår ett ständigt arbete som sträcker sig fem år fram i tiden. Christer Kratz hoppas det ska lösa en del av problematiken.

Tills vidare får skolorna däremot leva med den stora bristen, men det tummar på kvalitén.

– Man kanske inte får den behörighet som efterfrågats till exempel. Det innebär ju saker för verksamheten, en annan planering och back up från andra lärare. Man får ju avkall på behörighetskraven helt enkelt, säger Christer Kratz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista