Stefan Larsson. Foto: Fredrik Jarl/Sveriges Radio
Stefan Larsson. Foto: Fredrik Jarl/Sveriges Radio

Arkeologer söker spår av krig i Kalmar

Hoppas hitta spår av danskarnas läger
0:43 min

Kalmarsundsparken fylls av arkeologer som vill lära sig mer om Kalmarkriget 1611. Metalldetektorerna visar vägen.

Stefan Larsson, arkeolog och projektledare för den arkeologiska uppdragsverksamheten vid Statens historiska museer står och spejar ut över Kalmarsundsparken.

Där någonstans under marken, som numera är belägrat av picknick-besökare och motionärer, har ett blodigt krig utkämpats för 400 år sedan.

– Just nu är det jättenervöst. Så mycket media och tänk om vi inte hittar något, säger Stefan Larsson.

Arkeologerna som är på plats vill först och främst hitta krigsfynd så som kulor och projektiler för då kan stridsförloppet följas. För Stefan Larssons del är det mindre krigsrelaterade fynd som står högst på listan.

– Jag hade tyckt det var roligt att hitta grytor och lite annat sånt efter det danska härlägret. Men det är ju två sidor av samma mynt, säger Stefan Larsson med ett leende.

Fakta: Slagfält Kalmar

Slagfält Kalmar är initierat av länsstyrelsen och Kalmar kommun. Utförare är den arkeologiska uppdragsverksamheten vid Statens historiska museer.

Stefan Larsson, arkeolog, Bo Knarrström, slagfältsarkeolog, Jane Jansson, it-arkeolog, finns på plats mellan den 5 och 9 oktober för att leta efter fynd från slag utkämpade mellan 1400-1600-talet.

Under veckan kommer även allmänheten få komma och besöka arkeologerna vid vissa tidpunkter: 6-8 oktober 12.00-17.00 och 9 oktober 12.00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".