Bosse Angelöw. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Bosse Angelöw. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Jobbet ger många psykiskt obehag

Socialpsykologen Bosse Angelöw är inte förvånad
1:40 min

350 000 svenskar känner ett psykiskt obehag att gå till jobbet flera gånger i veckan. Socialpsykologen Bosse Angelöw från Nybro är inte förvånad.

– De här siffrorna bekräftar det som alla studier på sistone har pekat på. Sjukfrånvaron ökar, stressen ökar och arbetsglädjen sjunker. Det är ingen slump att så många upplever det så.  

Bosse Angelöw har precis gett ut en ny bok som handlar om just arbetsglädje. Ju högre arbetsglädjen är, desto mindre blir stressen och obehaget.

– Ledare måste förstå vad som händer med oss när vi upplever arbetsglädje. Man måste ständigt ha den här frågan högt upp på agendan.

Bosse Angelöw menar att vi måste skifta fokus, bort från allt som inte fungerar.

– Att efter arbetsdagens slut tänka på tre bra saker som jag har gjort på jobbet kan balansera den stress som man känner. Eller tänka på de bästa stunderna förra veckan för att avdramatisera ångesten.

Arbetsglädjen är ytterst upp till chefen att skapa förutsättningar för. Alla anställda har emellertid ett ansvar att bidra. Att gnälla utan att ha något konstruktivt att säga är inte att rekommendera.

– Det handlar om att försöka hitta lösningar på problem. Annars blir det en offerkultur där man väntar på att någon annan ska göra något.

Att må dåligt på grund av sitt jobb är en stor hälsorisk på sikt.

– Risken är att du blir långtidssjukskriven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".