Asylsökande demonstrerar i Borgholm. Foto: Privat
På måndagsmorgonen demonstrerade en grupp asylsökande på torget i Borgholm. Foto: Privat

Asylsökandes protest "bygger på missförstånd"

1:21 min

På måndagen demonstrerade en grupp asylsökande på torget i Borgholm. Men allt bygger på missförstånd, enligt Lisbeth Lennartsson från organisationen Tillsammans Öland.

– Vi har flytt från krig och har hittat trygghet, men av vissa behandlas vi inte som människor, säger Fatima Hashim som är en av flyktingarna.

De asylsökande var missnöjda med att de inte kan laga mat i de huslängor som de bor i vid Guntorps herrgård i Borgholm.

– Den matsedel som jag har sett har mycket arabisk mat med kyckling och ris. Den är inte tillagad på det sätt som man är van vid, men man har gjort ett bra försök från Guntorps sida, säger Lisbeth Lennartsson från organisationen Tillsammans Öland.

– Det finns också mycket förväntningar på ägarna av Guntorp, som till exempel att boka läkartider. Bland flyktingarna är det oklart vad ägarna ska göra och inte ska göra.

Flyktingarna har nu utsett två talespersoner som ska föra en dialog med Guntorps ägare.

– När man har många boende med många olika nationaliteter så är det omöjligt att tillmötesgå alla de önskemål som finns. Det gäller att hitta framkomliga lösningar, säger Lisbeth Lennartsson.

P4 Kalmar har pratat med de asylsökande, som menar att någon måste lyssna på dem.

– Det största problemet är respekten. Om jag respekterar dig, så måste du respektera mig, säger Muhamad Anas Chahrun som är en av talespersonerna för flyktingarna.

Han tycker också att maten bör bli bättre:

– När man nu gör mat, snälla – gör den bra.

Fatima Hashim tycker inte att maten är huvudfrågan:

– Vi måste bli behandlade som människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista