Kulturskolan i Vimmerby.
1 av 2
Kulturskolan i Vimmerby. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kulturskolan Vimmerby lärarna Jenny Leander Lilja Christer Printz Åsa Tjäder Brodd Foto Erika Norberg
2 av 2
Jenny Leander Lilja, Christer Printz och Åsa Tjäder Brodd. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Manifestation ska rädda kulturskolan i Vimmerby

"Det blir bara ett skelett kvar av det som har varit..."
9:08 min

Sex av tio tjänster måste bort på Kulturskolan i Vimmerby. Det blir konsekvensen av ett stort sparbeting som kommunen planerar inför 2016.

Manifestationen går av stapeln nu på lördag.

För kulturskolan betyder det att det nästan inte blir någonting kvar. På lördag planeras en manifestation i Vimmerby centrum.

– De fyra som blir kvar kan ju inte bedriva någon verksamhet som är värd namnet kulturskola, säger Christer Printz, en av lärarna.

Han är starkt kritisk till bristen på kommunikation och information och sena beslut ifrån politikerna. Nu är osäkerheten stor och personalen på kulturskolan i Vimmerby mår inte särskilt bra.

– Man går från att vara arg till att vara ledsen, man jobbar så mycket med barn och ungdomar hela tiden och man lägger så mycket av sin egen personlighet i det, så då blir det extra jobbigt, säger Jenny Leander Lilja.

Hon får tårar i ögonen och berättar att hon har gråtit över läget just nu, tillsammans med sina elever.

– Var och en är ensamma på de ämnena vi har, så oavsett vem av oss som får gå så kommer det att försvinna. Är det Åsa som får gå blir det ingen teaterverksamhet, blir det Jenny blir det ingen dans, blir det jag blir det ingen brassverksamhet, säger Christer Printz.

De lärare som är anställda vid kulturskolan i Vimmerby i dag har alla möjlighet att jobba helt och hållet inom sitt kompetensområde. Kulturskolan "säljer" till exempel en del av sina tjänster till gymnasiet. 

– Det är det vi har fått bra kritik för, för att vi har spetskompetens, genom att vi samkör olika budgetar och får ut det bästa av alla och kan vara på olika ställen, säger Jenny Leander Lilja, som är danslärare.

Och genom kommunens så kallade "kulturgaranti" ser de till att alla barn i vissa åldersgrupper får utöva kultur. Alla tvåor får jobba med rytmik, femteklassare får jobba tillsammans med en dramalärare till exempel, åttorna får dansa. 

– Allting det där försvinner ju också, säger Christer Printz, som undervisar i musik.

Kulturskolan i Vimmerby blev utsedd till länets bästa enligt en undersökning som Lärarförbundet gör. Undersökningen bygger på tre kriterier: resurser som kommunen satsar på musik- och kulturskolan per elev i åldern 7-15 år, den medelavgift som tas ut av eleverna och andelen elever som deltar. Idag har Kulturskolan ungefär 350 elever, men en del går på flera aktiviteter så det handlar om runt 420 kursdeltagare.

Vimmerby hamnade på 16:e plats i landet. Nu finns det risk att man halkar ner betydligt på den listan i framtiden.

Kommunen planerar att anta en budget inför 2016 som innebär kraftiga besparingar på flera områden. Huvudorsaken till att det saknas pengar är att verksamheten i socialförvaltningen kostar mer än beräknat och pengarna måste in snabbare än man kan spara enbart där.

Och för att få in pengar har man bland annat föreslagit försäljning av fastigheter och skog, neddragningar på skolor och förskolor, att skatten ska höjas med 50 öre och att man ska se över hur resurserna på socialförvaltningen används.

Kultur- och fritidsförvaltningen ska spara tre miljoner. 1,3 av dem tas från kulturskolan och förslaget just nu är att minska antalet lärartjänster från sex till tio.

Därmed riskerar hela det framgångsrika system som man har byggt upp att raseras.

Peter Högberg (S), som är ny ordförande i kulturnämnden, säger till P4 Kalmar i dag att man funderar på lösningar för framtiden som innebär samarbeten med andra kommuner, föreningar och studieförbund i stället.

Manifestationen klockan tio på torget på lördag kommer bland annat att innehålla överraskningar, uppvisningar och tårta till eleverna.

– Jag tänker att det ska synas hur många barn det faktiskt är som det berör och hur mycket det betyder för dem. Det är många barn som inte har någon annanstans, som har svårt att hitta andra intressen, säger teaterläraren Åsa Tjäder Brodd.

– Och nu tycker jag det känns som det är många av våra elever som inte vill gå hem, de stannar kvar och pratar och frågar oss hur det ska bli.

Slutgiltigt beslut om kommunens budget tas i kommunfullmäktige den 23 november. Innan dess ska kulturnämnden ta upp frågan igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".