Polisbilar utanför polishuset i Kalmar. Foto: Sveriges Radio.
Foto: Sveriges Radio.
P4 granskar polislarmen

Facket: Polisledningen mörkar resursbrist

Kallar det för andra saker för att komma runt problemet
1:43 min

På pappret finns det ingen resursbrist hos polisen i Kalmar län, det som förut kallades så kallas nu för andra saker. Men många poliser upplever ändå att man har resursbrist. 

Polisförbundet menar att det här är ett sätt att mörka problemen.

– Det ligger nära till hands att misstänka att det är för att försöka dölja brister i bemanning och resursfördelning, säger Polisförbundets ordförande i Kronoberg Tomas Stjernfeldt.

Det var efter att Dagens Nyheter skrivit om tusentals ärenden som polisen inte åkte på på grund av resursbrist som man ändrade sitt sätt att definiera de ärendena.

Dåvarande rikspolisstyrelsen ifrågasatte om polisen använde begreppet resursbrist korrekt och numer har polisen i Kalmar bara en handfull sådana ärenden. Birgitta Fast är chef för ledningscentralen i Kalmar och Kronoberg.

– Vi mörkar inte. Vi har inte resursbristen. Vi började granska oss själva för att se vad är det ärendet handlar om, vad är det för någonting, säger Birgitta Fast.

Men tvärtemot statistiken upplever flera poliser som P4 Kalmar pratat med att polisen är underbemannad. Flera har upplevt att de inte kunnat åka på pågående ärenden tillräckligt snabbt.

Istället för att ange resursbrist görs allmänna utrop till alla polispatruller eller så skickas ett allmänt textmeddelande ut till polisbilarna vid mindre allvarliga händelser. Man kan också skicka en patrull från till exempel Oskarshamn till norra Öland, även om det är osannolikt att patrullen skulle kunna hinna fram i tid vid ett pågående brott.

Inget av det här statistikförs då som resursbrist eftersom polisen gjort en åtgärd, även om det inte leder till att någon polis kan jobba med det misstänkta brottet.

– Det som operatören anser är ett uppdrag som polisen ska åka på, om det då kodas på ett annat sätt på grund av att någon inte åker ut, då handlar det om resursbrist, säger Polisförbundets Thomas Stjernfelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".