Penslar i en mugg. Foto: Mark Earthy/TT.
Arkivfoto: Mark Earthy/TT.

Nytt kulturhus tar form i Gamleby

Nytt kulturhus tar form i Gamleby
1:20 min

Kulturen har fått ett eget hus i Gamleby. Alldeles intill torget mitt i samhället har ett kulturhus öppnat i det gamla Tingshuset.

Jörgen Bergström som håller i verksamheten vill att det ska bli ett hus inte minst för de unga:

– När jag själv var ungdom saknade jag det i min lilla stad, Karlskrona. Då blev det mycket spring ute. Man flyttar från byn eller staden för att man inte finner någonstans där man kan träffa andra människor och utveckla sin egen kreativa förmåga och ha roligt.

Det gamla tingshuset i Gamleby är från början av 1800-talet och ägs av en stiftelse som ville se mer liv och rörelse i huset.

Man är redan igång. Bland annat handlar det om dans, musik, foto och yoga i de gamla rummen i tingshuset.

Mycket behöver göras med huset. Jörgen Bergström ser framför sig ett riktigt pampigt kulturhus där Gamlebyborna kan träffas för dans, musik och annan kultur:

– Intentionen vi har är att det ska bevaras och renoveras i rätt manér. När man kommer hit ska man känna att man kliver in i 1800-talsstämning. Det ska kännas välkomnande och varmt och tryggt att komma hit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".