Ljus på kultur är Kalmar Ölands kulturfestival på höstlovet. Foto TT och Erika Norberg SR
Ljus på kultur är Kalmar Ölands kulturfestival på höstlovet. Foto: TT/ Erika Norberg/Sveriges Radio

Kulturfest i Kalmar och på Öland växer

4:08 min

Kulturfestivalen Ljus på kultur, som arrangeras under höstlovet i Kalmar och på Öland, blir betydligt större i år jämfört med 2014.

Festivalen omfattar 140 arrangörer jämfört med 100 förra året och antalet evenemang på landsbygden är betydligt fler.

Det kommer märkas på Öland där man bland annat kan se massor av film, ljuspyssla i Trollskogen, göra masker på Möllstorps camping och gå en guidad tur bland kungens dovhjortar i Ottenby.

– I och med att vi närmar oss hjortarnas brunsttid också så kanske vi får uppleva de stora hjortarnas uppgörelser på nära håll, säger Emma Tinnert, som är föreståndare på Ottenby Naturum.

Den guidade turen som kallas Dovhjort i Kungens Lund tar med besökarna runt i Ottenby Lund, som har varit kunglig jaktpark sedan slutet av 1500-talet. Det handlar om ett kulturarv längst ner på södra Öland som lätt glöms bort.

– Det var Johan III som planterade in hjortarna där en gång i tiden och det är ättlingarna till dem som fortfarande finns kvar, berättar Emma Tinnert.

Totalt finns 270 programpunkter på programmet till kulturfestivalen. Det handlar om konstinstallationer, föreläsningar, kurser för alla åldrar i mat, musik, sång, dans, konserter och föreställningar och mycket mer. Ljus på kultur engagerar både föreningar, fritidsgårdar, studieförbund, butiker och andra företag. Precis som inför den första satsningen på en hel vecka 2014 har man haft några större möten för alla intresserade och på så sätt skapat nya samarbeten.

Ljus på Kultur ska vara arrangörernas festival, inte kommunernas, säger Pär Israelsson som är kulturutvecklare på Kalmar kommun

– För det första skulle inte kommunerna kunna arrangera något sådant här självt. Utan att nyttja våra resurser maximalt är att vi ska inta en samordnande roll och stödja arrangörernas egen utveckling.

Med tanke på det enorma utbudet de tio dagarna är det en blygsam budget det handlar om, 530 000 kronor totalt, förutom ett stöd till marknadsföringen från Regionförbundet och Ölandskommunerna.

Samtidigt som kulturen måste få kosta något, om man ska motivera de ideella och kreativa krafterna. Pär Israelsson berättar att Kultur och fritidsförvaltningen i Kalmar, förutom hjälp med lokaler och att hitta samarbetspartners, har kunnat dela ut lite ekonomiskt stöd till mindre aktörer som man vill ge lite extra kraft.

– Till nyskapande idéer och projekt, som framför allt bygger på samverkan, och till arrangörer som inte får stöd från annat håll. Där försöker vi hjälpa till så mycket vi kan, säger Pär Israelsson.

Lisen Hertzman och hennes unga gycklargrupp från Kalmar, Sodom & Gomorron är en av de aktörerna. Just nu övar de inför sin version av Dantes inferno som ska spelas i Bastionen i Kalmar, en föreställning som kommer innehålla clowner och eld bland annat. De befinner sig i Linköping där de jobbar tillsammans med Lield, som är en eldgrupp med fokus på berättande genom rörelse. Hon har andan i halsen när P4 Kalmar ringer upp.

– Just nu hoppar vi hopprep. Planen är att vi ska tända eld på det här hopprepet, vi får se om det går, säger Lisen Hertzman och skrattar.

– Jag har velat göra den här föreställningen jättelänge och nu får jag chansen att äntligen få visa den. På Ljus på kultur får vi hjälp med reklam, man får en jättehärlig kulturfestival så det var bara perfekt.

Ljus på kultur är föremål för evenemangsstudier som bland annat bedrivs vid Linnéuniversitetet och förra året räknade man ut att det kom i snitt 180 besökare per arrangemang, 40 000 personer totalt, vilket Pär Israelsson är nöjd med. En nyhet för i år är att festivalen inte bara får en invigning utan en avslutning också.

När publiken, som lyssnat på Mozarts Requiem i Domkyrkan, kommer ut på Stortorget i Kalmar den sista söndagkvällen kommer de att mötas av festivalfinalen.

– En multikulturell happening med eld och dans och musik och körer. Det kommer bli någonting som Kalmarborna inte har sett förut, lovar Pär Israelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista