Kalmar tingsrätt. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Hotades på grund av sin religion

Nu tas fallet upp i tingsrätten
1:06 min

I dag inleddes rättegången mot den 27-årige man som misstänks ha hotat en annan man på ett asylboende i Emmaboda kommun i mitten av september.

Hoten började samma dag som männen kom till boendet. Mannen som utsattes för hoten berättade under rättegången att 27-åringen hade försökt köpa en kniv och han att han uppfattade det som att 27-åringen verkligen ville skada honom.

Under rättegången översattes det mannen sa av en tolk.

– Då sa han till mig att ditt huvud har blivit för stort och därför måste jag kapa det, sa mannen.

Bakgrunden till hoten var att 27-åringen inte gillade att den utsatte mannen var kristen. Enligt åklagaren har 27-åringen dessutom hotat att attackera mannens familj i Syrien genom sina kontakter där.

Under rättegången visades bilder som åklagaren menar är 27-åringen iklädd uniform och med olika vapen.

– Med tanke på den anarki som är där nere har han möjlighet att ta reda på var min familj befinner sig och utradera dem alla, sa mannen.

27-åringen säger att han inte har begått brotten och menar att konflikten mellan honom och den andre mannen hänger samman med att de har skilda politiska åsikter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".