Jägare och varuhus. Foto: Lars Pehrson och Bertil Ericson/TT
Arkivfoto: Lars Pehrson och Bertil Ericson/TT
Lyssnartips: 0480-59 000

Förskolan tar barnen när föräldrar jagar

Vill åka till Ullared eller jaga älg
1:05 min

Ett sug efter älgjakt eller shoppingresor till Ullared gjorde att Vimmerbys förskolor kan ta hand om barnen när föräldrarna ägnar sig åt sin hobby.

I ett antal år har Vimmerby kommun erbjudit föräldrar att vara lediga tre dagar och ändå kunna lämna barnen på förskolan.

"För tiden 1/9 - 15/12 och 15/1 tom 31/5 medges att barnet vistas 3 dagar på förskolan. Placeringstiden för vistelsen överenskommes mellan förälder och förskolan. Möjligheten gäller 3 dagar per placering."

Bakgrunden var att flera föräldrar hört av sig till förskolorna och velat åka på resor till Ullared eller jaga älg:

– Det var mycket diskussion kring till exempel älgjakt och shoppingresor, berättar Anne-Cathrine Ingström som är verksamhetschef.

– Det var ett väldigt stort tryck på förskolan och knepiga diskussioner. Det gjorde att vi tillåter det här, för barnens bästa om inte annat.

Reglerna ser olika ut i olika kommuner, visar det sig när P4 Kalmar ringde runt i Kalmar län.

I Mörbylånga får till exempel föräldrar inte vara på semester och samtidigt ha barnen på förskolan. Samtidigt görs undantag vid speciella omständigheter. Det beslutet tar förskolans chef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".