Reaktor 1. Foto: Maths Bogren/TT
Reaktor 2 och 1. Foto: Maths Bogren/TT

Många påverkas om OKG:s reaktorer stängs

1:30 min

I morgon, onsdag, väntas besked komma om framtiden för OKG:s två äldsta reaktorer, O1:an och O2:an. Om beslutet blir att stänga påverkas många, inte bara anställda på kärnkraftverket.

Mängder med företag i kommunen är beroende av kärnkraftverket.

Ett av dem är E&L AB, och även om det tar lång tid från beslut tills det att reaktorerna stängs så påverkar ett beslut om stängning säger E&L:s ägare Lars Engsund:

– Det är klart att beslutet får konsekvenser.

– Om man tittar på den enskilda medarbetaren är det att man börjar fundera på om man vill vara kvar i branschen och har en framtiden i den. Ser man inte de framtidsmöjligheterna är det klart att man kanske söker sig vidare. Det kan på sikt leda till att hela regionen töms på kompetens, säger Lars Engsund.

OKG är en stor arbetsplats - knappt 900 personer jobbar där. Hur många som kommer att påverkas av en nedläggning går inte att säga i och med att en reaktor blir kvar oavsett om de två andra försvinner eller inte.

Men en nedläggning skulle påverka många. Det troliga är att det på lite längre sikt handlar om över tusen arbetstillfällen om man räknar med de underleverantörer som jobbar åt OKG.

För E&L:s del handlar det om all personal. OKG är den enda kunden.

Nästan lika illa är det för Skrivstugan, ett lokalt bemanningsföretag med drygt 40 anställda.

I runt 20 år har man haft OKG som kund och i dag är över 80 procent av alla uppdrag hos just OKG.

– Om det nu kommer så funderar man på vad som händer med personalen. Men det här är också ett större perspektiv. Man tänker på hela kommunen, säger Annelie Engquist som äger Skrivstugan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista