Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio
Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio

Nybros skolor rankas olika

1:46 min

När fackförbundet rankar skolorna hamnar Nybro på fjärde plats i landet. Men när arbetsgivarorganisationen rankar samma kommun hamnar den på nummer 67. Orsaken är att man mäter olika saker.

En sak som gör att Nybro hamnar högt i den senaste undersökningen är hög lärartäthet - den är högst i hela landet - vilket är något som gymnasieeleven Ida Petersson har märkt av:

– Man har ju alltid fått hjälp när man behöver, säger hon.

Just lärartäthet och andel utbildade lärare väger tungt i fackförbundets undersökning. Men frågan är vad den säger?

För ett par veckor sedan gratulerade utbildningsminister Gustav Fridolin Mörbylånga kommun, eftersom Mörbylånga var länets bästa skolkommun. Det var i Sveriges kommuner och landstings mätning.

I den kom Nybro på 67:e plats. Och även om Nybro kommun gärna framhåller den fina placeringen i Lärarförbundets mätning bör man kanske inte fästa allt för stor vikt vid sådana här rankningar, menar Christer Kratz som är skolchef i Nybro:

– Det viktigaste är nog att jämföra sig med sig själv, säger han.

Lärarförbundets Fredrik Bladh tycker ändå att Lärarförbundets mätning är ett ganska gott mått på hur Nybro ligger till i landet. Men 244:e plats när det kommer till lärarlöner är han inte nöjd med:

– Det är skamligt. Jag hoppas Nybro kommun tänker till nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista