Sofie Persson. Foto: Tahlia Loffel
Sofie Persson. Foto: Tahlia Loffel

Vimmerbytjej blir fotbollsproffs i Australien

Hoppas på att kunna försörja sig på fotbollen
4:14 min

Länets senaste fotbollsproffs är Sofie Persson från Vimmerby. Efter en karriär i flera klubbar i Kalmar län, är hon nu klar för Brisbane Roar i Australien.

– Det känns fantastiskt roligt och spännande att bli proffs, säger Sofie Persson.

Att hon skulle få ett proffskontrakt i fotboll ingick inte i planen när hon åkte till Australien. Det började med spel på lägre nivå. Därifrån fick hon komma och provspela i Brisbane Roar. Sen blev det ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut i första hand.

– Vi tränar cirka sex gånger i veckan plus match. Så eftersom vi spelar i högstaligan blir det många resor till Sydney, Melbourne och runtom i Australien.

Fotbollen i Australien är på stark uppgång menar Sofie Persson:

– Speciellt efter Australiens damlandslags framgångar i fotbolls-VM. Vår första träningsmatch hade drygt åttahundra åskådare. Jag skulle säga att ligan, nivåmässigt är som allsvenskan.

Planen är att kunna försörja sig på fotbollen. Att hitta ett annat jobb och ha vid sidan av spelet är inte något som Sofie Persson tänker ha bråttom med. På dagarna är hon på stranden, medan hon umgås med vänner och tränar på kvällarna.

– Sommaren är på ingång här, så det är fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".