Kånna skola i brand. Foto: Ljungby räddningstjänst
Kånna skola i brand. Foto: Ljungby räddningstjänst

Planerat flyktingboende i Ljungby brann ner

Den gamla delen av Kånna skola i Ljungby brann ner till grunden i natt. När räddningstjänsten kom till platsen slog lågorna ut genom fönsterna på byggnaden och den gick inte att rädda. 

Insatserna riktades i stället till att försöka rädda intilliggande byggnader. Ett flerbostadshus med tillhörande garage var först i farozonen men klarade sig. 

Det var en person boende i huset bredvid skolan som larmade räddningstjänsten strax efter klockan halv två i natt. Enligt styrkeledare Markus Hedin på räddningstjänsten i Ljungby vaknade personen av sina hundar och såg sedan att det brann i skolan. Ingen person ska ha kommit till skada. 

Polisen ser i nuläget ingen naturlig orsak till branden och har upprättat en anmälan om grov mordbrand. En teknisk undersökning ska genomföras så fort det är möjligt. 

Skolan har varit nerlagd sedan 2011 och i byggnaden som brann pågick ingen daglig verksamhet. Men så sent som i veckan har skolan föreslagits av kommunen som en tänkbar plats för att upprätta ett akut flyktingboende för uppåt 80 personer. I torsdags hölls ett informationsmöte om detta för boende i Kånna. 

Enligt Malin Söderberg, samordnare för boendet, fanns det ännu inga indikationer på att några flyktingar var på väg dit, utan boendet skulle finnas i beredskap. I veckan skulle lokalen göras i ordning med sängar, madrasser och annan utrustning, men hur mycket av det som ställts på plats och då gått förlorat i branden vet Malin Söderberg inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".