Papper på ett bord. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Hoppas gå plus trots kärvare tider för landstinget

Kostnader för bemanningsbolag fortsatt utmaning
0:56 min

Kärvare tider, men satsningar ska göra landstinget mer oberoende av bemanningsföretag och på så sätt minska kostnaderna, enligt landstingsmajoriteten.

I dag presenterade den rödgröna landstingsmajoriteten sin ekonomiska plan för de kommande tre åren.

Landstinget i Kalmar län har en omsättning på ungefär sju miljarder och de ledande politikerna hoppas att landstinget går plus med omkring 100 miljoner nästa år, runt 70 miljoner 2017 och omkring 60 miljoner 2018.

Det är kärvare tider för landstingen i Sverige, framhöll S-, V- och MP-politikerna när de träffade de lokala medierna i dag. Samtidigt vill de minska kostnaderna genom att satsa på att höja kompetensen på de egna medarbetarna. På så sätt ska det dyra beroendet av bemanningsbolag fasas ut.

– Det är en lite kärvare tid vi går in i, säger Anders Henriksson (S) som är ordförande i landstingsstyrelsen.

– Vi måste se till att vi minskar de kostnader vi har för inhyrd personal. Vi sjösätter många uppdrag som handlar om att bli attraktivare som arbetsgivare. Det handlar om allt från att utveckla yrkesrollerna, till att få bort onödig administration som tynger medarbetarna.

För att få in mer pengar höjs också flera taxor. Tandvårdstaxan blir två procent dyrare, och att resa kollektivt blir 2,5 procent dyrare. Det innebär att resor med kollektivtrafiken blir 1 krona dyrare, oavsett hur långa de är.

Planen är också att höja egenavgiften för sjukresor med 25 kronor. Fribeloppet för sjukresor höjs också med 450 kronor till 2250 kronor, innan ett slags högkostnadsskydd för resorna går in och täcker kostnaderna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".