Soad Mohammed och Sara Idris kommer bjuda på Eritreansk mat. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.
Soad Mohammed och Sara Idris kommer bjuda på Eritreansk mat. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.

Nyanlända på praktik lagar mat till de gamla

1:03 min

Mat från åtta olika länder dukas i kväll fram på äldreboendet Vapengränd i Västervik.


Det är femte året som det hålls en internationell matdag och i år är det nyanlända som praktiserar på boendet som lagar mat från sina hemländer.

Soad Mohammed från Eritrea är en av de som bjuder på mat från sitt hemland.

- Det är jättebra för mig. Jag kan lära mig mer svenska. Och det är bra att kunna hjälpa de gamla och prata med dem. Och att träffa mycket folk.

Tillsammans med Sara Idris bjuder hon på en vegetarisk rätt från Eritrea. En rätt som ofta lagas vid festliga tillfällen.

Men på Vapengränd nöjer man sig inte med en dag med internationell mat. Sara Adolfsson som drog tog initiativ till matdagen för fem år sedan har sett den växa. Och i år har man haft aktiviteter i mer än en vecka.

- I år gjorde vi så att förra veckan började vi varje dag med en föreläsning från flera olika länder. Det var många, både av de gamla och av våra arbetskamrater som kom och lyssnade. Det är ju ett sätt att lära sig om landet som de kommer ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista