Håkan Juholt. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Håkan Juholt. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Håkan Juholt lämnar politiken

P4 Kalmar fick en intervju med Håkan Juholt
5:58 min

Förre S-ledaren Håkan Juholt lämnar politiken helt efter det här riksdagsåret. Det meddelade han på en presskonferens i Oskarshamn i dag.

– Vi tittar ut över den vackra hamnen och på Badholmen ser vi hur de orange-röda höstlöven börjar falla mot marken. Det är höst – och det är också min politiska höst. Jag har tagit beslutet att lämna riksdagen och lämna mitt politiska arbete, säger Håkan Juholt till P4 Kalmar.

Varför gör du det här?

– Det är av flera orsaker. Den första orsaken är att min privata situation är sådan att jag inte kan företräda Oskarshamn och Kalmar län på ett bra sätt längre. Jag är ensam kvar i familjen i Oskarshamn och det gör det svårare för mig att lägga all den tid i länet som jag önskar.

– Den andra orsaken är den politiska utvecklingen. Jag tycker att det är oerhört viktigt med de ideologiska skillnaderna i politiken. För att demokratin ska vara vital och klara sig så behövs dessa skillnader. Nu upplever jag en tidsanda där allt fler människor känner att det inte är någon större skillnad mellan partierna. Jag vantrivs i den miljön.

Enligt Håkan Juholt har han samtidigt trivts med arbetet i riksdagen och med kollegorna.

– Jag är varje dag som går stolt över Stefan Löfven som statsminister. 

Håkan Juholt var Socialdemokraternas partiledare mellan den 25 mars 2011 och den 21 januari 2012. Han har suttit i riksdagen sedan 1994 och har varit ordförande för försvarsutskottet.

– Nästa år är det 40 år sedan jag gick med i SSU och jag har vigt hela mitt liv till den socialdemokratiska rörelsen. Jag har upplevt så mycket, och jag har gett allt vad jag har att ge – men nu känner jag att det är dags för yngre förmågor att ta över.

Politiker som lämnar brukar ibland börja jobba som lobbyist. Är det din framtid också?

– Nej. Jag kommer sannolikt vara med i samhällsdebatten, men jag kommer att föra fram mina egna åsikter och jag kommer inte att söka mig till någon lobbyverksamhet.

Håkan Juholt meddelar att han efter riksdagsåret kommer att flytta från Oskarshamn.

– Oskarshamnare kommer jag att vara livet ut, men jag kommer att bli oskarshamnare i exil från och med när jag lämnar riksdagsuppdraget.

Laila Naraghi (S) tar över Håkan Juholts riksdagsplats:

– Det känns spännande och jag ser fram emot att jobba vidare med mina frågor som skolan bland annat, säger hon till P4 Kalmar.

Fakta: Riksdagsåret

Ett svenskt riksdagsår sträcker sig från september till september. På somrarna får riksdagsledamöterna ledigt under sommarmånaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".