Brinnande klot lyste upp natthimlen

0:56 min

Rapporterna har varit många om ett  brinnande klot som setts på himlen vid 19-tiden i kväll. Det rör sig troligen om en form av meteor som kallas bolid.

Se astronomens film

Det säger Eric Stempels som är astronom vid Uppsala universitet.

– Det som hänt i kväll är att en något större sten har kommit in i atmosfären och brunnit upp. Min gissning är att det rör sig om en sten som är någonstans mellan en tennisboll och fotboll i storlek. När den rör sig så otroligt snabbt i atmosfären så kommer friktionen från atmosfären att värma upp utsidan och sedan slita bort materialet på utsidan och den här effekten ger ett glödande sken.

Rapporterna har kommit från flera ställen i Sverige, rör det sig om samma meteor?

– Det här är ett fenomen som inträffar ungefär på 50 till 100 kilometer upp i atmosfären. Och när någonting inträffar så där högt kan det ibland ses på ett avstånd på uppåt 500 kilometer. Just den här boliden, meteoren, är väldigt ljusstark så jag skulle räkna med att den kanske setts från Finland.

Eric Stempels studerar meteorer i atmosfären genom att samla in observationer med kameror.

Här kan du se meteoren som han fångade på bild. Klicka dig vidare till "event movie".

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista