Borgholmssonen och programledaren Jens Von Reis. Foto: Carl-Johan Söder/SVT.
Borgholmssonen och programledaren Jens Von Reis. Foto: Carl-Johan Söder/SVT.

Retros nedläggning förvånar Jens von Reis

Satsning på Eurovision slukar resurser
1:48 min

Det populära programmet Retro på Sveriges Television läggs på is. Programledaren och Borgholmssonen Jens von Reis får stå tillbaka när det istället satsas på bland annat Eurovision.

Efter två säsonger läggs det populära tv-programmet Retro på SVT ner. Programmet har handlat om populärkultur och händelser från 80- och 90-talen och har letts av programledaren Jens von Reis, som ursprungligen kommer från Borgholm.

– Vi blev förvånade.

Beskedet om nedläggningen kom när SVT i våras presenterade vilka program som de planerade att satsa på till 2016 års tablå.

– Vi blev lite förvånade, jag och producenten Daniel som jobbat med programmet, över att vi inte fanns med i 2016 års utbud. Ingen har sagt att programmet inte är önskat, snarare tvärtom, säger Jens von Reis till P4 Kalmar.

Enligt honom handlar SVT:s beslut om att de prioriterar om och gör andra satsningar under nästa år.

– Det kan hänga ihop med massa faktorer, till exempel Eurovision Song Contest som SVT ska producera.

Det kommer in en jätte som norpar åt sig resurser och det blir några som får stå åt sidan?

– Ja, när Måns Zelmerlöw vann innebar det att SVT fick en stor del i att producera en så här stor sak. Även om det inte är uttalat tror jag att det slukar en del, till viss del drabbar det programutbudet också.

Två säsonger av Retro och programmen Eighties och Nineties har inneburit en hel del resande för Jens von Reis, som nu ser fram emot att istället producera mer tv på hemmaplan.

– Mina barn springer just nu runt och letar efter batterier till leksaker, det är ganska skönt att vara hemma ett tag.

Men dörren för Retro är inte helt stängd från vare sig SVT:s eller Jens von Reis sida, det kan bli en comeback i tablån efter 2016.

– Det kan bli så att det kommer tillbaka 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".