Trafikpolis vid lastbil. Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio
Foto: Anneli Koskinen/Sveriges Radio

Trafikpolisen oroliga – organiseras om

0:59 min

Trafikpolisen i område syd, där Kalmar län ingår, är på väg att omorganiseras på ett sätt som oroar personalen och facket.

Inget beslut är taget än, men om planerna går igenom så kan det innebära att trafikpolisen får rycka ut på andra ärenden och vara ute mindre på vägarna, tror Birger Elmhall som är trafikpolis:

– Jag är orolig för att vi inte kommer att få jobba mot det trafiksäkerhetsarbete som vi vill göra och som behövs.

Enligt ett nytt förslag så ska trafikpolisen gå från att styras regionalt till lokalt istället. Något som enligt polisledningen ska göra så att de kommer närmare medborgarna och att specialistkompetenser kommer utnyttjas bättre.

Men Birger Elmhall tror att det här förslaget hotar deras verksamhet och att de istället kommer behöva rycka ut på andra ärenden istället.

– I den nya organisationen blir det en annan chefsordning och resursen ägs av en annan som har andra uppdrag inom polisen än trafiksäkerhetsarbetet, säger Elmhall och fortsätter:

– Då är det ju lätt att man kanske tas i anspråk för andra uppgifter vilket jag inte är rädd för men det blir ingen bra ordning med den här verksamheten vi håller på med utan det blir väldigt sönderhackat och vi får ingen kontinuitet i arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista