Brunch. Foto: Annica Triberg
1 av 2
Foto: Annica Triberg
Brunch. Foto: Annica Triberg
2 av 2
Foto: Annica Triberg

Recept: Brunch från varma breddgrader

Så lagar du brunchen
4:30 min

Här är receptet på Annica och Calle Tribergs brunch, inspirerad av vad de åt på Tobago.

Scones

Lika enkla som goda. Arbeta degen så lite som möjligt, som med allt som innehåller bakpulver. Servera med marmelad och smör eller clotted cream; det klassiska tillbehöret till scones. Till ca 9 scones.

Du behöver:

4 dl vetemjöl (240 g)

50 g smör, rumsvarmt

2 krm salt

2 dl mjölk

Clotted cream:

2 dl vispgrädde

Värm ugnen till 250°.

Blanda mjölet med smöret skuret i små kuber tills du får en grynig massa. Lättast gör du det med händerna. Tillsätt salt och rör ner mjölken till en slät, tjock smet.

Fördela smeten i stora bullformar eller klicka ut den på bakplåtspapper. Grädda i ca 10 minuter, tills dina scones börjar få fin färg. Låt svalna lite på plåt, servera dem sedan nybakade.

Clotted cream görs i original genom att du häller grädden i en skål som du ställer i knappt sjudande vattenbad i 1 2/2 timme. Du ska inte röra och grädden får inte koka. Därefter ställer du skålen i kylen i ett par timmar att svalna. Eller så gör du vår genväg: vispa grädde tills den nästan blir smör. Inte lika ursprungligt, men nästan lika gott!

Ägg- och baconmuffins

Ett perfekt sätt att servera miniomletter på. Smeten kan vi vispa ihop kvällen före om du vill. Till ca 9 formar.

Du behöver:

1 pkt bacon

6 ägg

1 liten påse gratängost

stora muffinsformar

Värm ugnen till 175°

Strimla baconet och stek det knaprigt. Låt rinna av på papper och kallna.

Vispa upp äggen.

Blanda ner bacon och rör ner gratängosten. Fördela smeten i muffinsformar, ställ dem gärna i en muffinspanna, så håller de formen bättre.

Ställ in i ugnen i cirka 10 minuter eller tills äggsmeten har pöst upp och fått lite färg.

Servera dem ljumna.

Olivers efterrätt

Calles kamrat Oliver brukar göra detta busgoda mellanting mellan frukost och dessert. Till 6-8 portioner.

Du behöver:

10-12 digestivekex

2 små burkar kesella vanilj

250 g valfria bär, färska eller frysta och tinade

Smula ner kexen i glas eller portionsskålar.

Fördela kesella över.

Toppa med bär. Servera.

Fruktsallad

”Jag vill inte blanda för många smaker”, säger Calle om sin minimalistiska fruktsallad. Till 6-8 som tillbehör till brunch.

Du behöver:

1 ask vindruvor, gärna blandade gröna och blå

2 bananer, mogna men inte prickiga

2 tsk vaniljsocker

1 dl äppeljuice

Skölj och dela druvorna. Skär bananen i tunna halvmånar. Varva i en skål.

Strö över vaniljsocker och häll på äppeljuice. Blanda försiktigt. Fördela gärna i portionsglas, då är du säker på att det räcker.

Jossans kladdkaka

Calles syster Josephine äääälskar kladdkaka! Hon har hur många recept som helst, men detta är en favorit. Calle gräddade dem i miniformar, som små cupcakes, men du kan förstås göra en stor också. Gör dem gärna dagen före, de blir bara godare. Till 8-10 bitar eller ca 20 miniformar.

Du behöver:

2 ägg

2 ½ dl socker

110 g smör

2 dl mjöl

4 msk kakao

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Till servering:

vispad grädde

Värm ugnen till 160°.

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Smält smöret och låt det svalna lite.

Blanda alla torra ingredienser noga i en bunke. Vänd ner äggsmeten och rör slätt.

Tillsätt det smäkta smöret och blanda.

Antingen smörjer och mjölar du en springform, ca 20-24 cm i diameter, eller så fyller du små muffinsformar till hälften med smeten.

En hel kladdkaka gräddar du i ca 25 minuter, känn med en sticka, kakan ska vara lite kladdig i mitten. Små formar gräddar du kortare, ca 15 minuter, beroende på hur stora formarna är.

Låt svalna på galler. Servera gärna med vispad grädde.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".