Delar av kajanläggning från tidigt 1800-tal vid Slottsholmen i Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.
Delar av kajanläggning från tidigt 1800-tal vid Slottsholmen i Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio.

Skor och keramik hittade vid Slottsholmen

"Vet inte hur gammalt det är ännu"
3:19 min

Skodelar, tunnband och keramik. Det är något av det som hittats i samband med de mer omfattande arkeologiska undersökningar som gjorts den här veckan vid Slottsholmen i Västervik.

Men det är mestadels stora träkonstruktioner som finns på platsen där det tidigare legat dansrestauranger och där det så småningom ska byggas nytt hus.

Hela processen har dragit ut på tiden. Mycket beroende på att man haft svårighet med den vägg av stål som slås ner och som bildar en vägg som håller vattnet ute.

– Det har tagit ett antal veckor innan vi kommit till skott här, men nu är vi här och gör vårt bästa.

Arkeologerna har bara fem dagar på sig att gräva ut och hitta så mycket som möjligt nere i marken. Det är inget finlir säger Veronica Palm, dels på grund av tidsbrist men också eftersom det rör sig om stora träkonstruktioner.

Vid den förundersökning som gjordes förra året kunde man se att det handlar om en kajanläggning och det daterades senare till tidigt 1800-tal. Men det finns ännu äldre plankkonstruktioner ännu längre ner säger Veronica Palm på Västerviks museum.

– Det här under skiktet som vi arbetar med nu är lite oväntat eftersom vi aldrig sett det tidigare.

Exakt hur gammalt det är vet man ännu inte, det måste man skicka iväg för datering.

De mindre sakerna som hittat, som skor, keramik och tunnband kommer man ta om hand, men de större träkonstruktionerna kommer snart att vara borta. Det bygge av ett nytt hus på platsen kommer nämligen kräva att man gräver ännu längre ner i marken. Dessutom klarar de inte syret i luften och är för stora för att tas om hand.

Men allt är ändå inte förlorat, säger Veronica Palm. För den dokumentation med foto och digitala kartor kommer bli både en bok och en utställning på Västerviks museum.

– Det är klart att vi plockar in lite, men vi kommer inte ta med de här stora träkonstruktionerna, det gör vi inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".