Agnes Hargne Wallander. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Agnes Hargne Wallander mitt under rollspelet På flykt. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Rollspel ger känslan av att vara på flykt

Lyssna: P4 Kalmars Erika Norberg fick testa
2:15 min

Från och med nästa vecka ska lite större skolelever och vuxna från Kalmar län få möjlighet att känna på hur det är att vara på flykt. 

Kalmar läns museum och Byteatern har tagit fram ett rollspel efter en modell som FN brukar använda. Deltagarna kommer att få uppleva olika situationer som människor på flykt kan hamna i.

Det kan handla om att du sitter tillsammans med en grupp människor i ett tält. Alla kanske är helt okända, kanske har du med dig någon av dina släktingar.

Ni trycks ihop i en klump och pressas in på ett lastbilsflak. Eller att du får två minuter på dig att välja vad du ska ta med dig, och du måste ta dig igenom en väldigt byråkratisk gränsövergång. Du måste övertyga om att ditt pass är äkta. Passera ett minfält.

Högstadie- och gymnasieelever från Kalmar län kommer att få uppleva rollspelet genom ett projekt inom ramen för Skapande skola.

– Vi kommer ju aldrig komma i närheten av verkligheten förstås. Men det ska vara som ett underlag för ett samtal i klasserna, med människor som håller på med det här i sitt yrke, säger Anna-Greta Larsson, som är teaterpedagog på Byteatern.

Olika scenerier har byggts upp inne på Kalmar Läns Museum, bland annat ett tältläger och personal från museet och Byteatern kommer att delta i de olika momenten.

De har försökt förebygga så att ungdomar som har varit med om de här situationerna i verkligheten inte tvingas gå igenom något de inte vill.

– Givetvis vill vi inte riva upp en massa obehagliga situationer och känslor så där har vi ett stöd från lärarna och pedagogerna som kommer hit, säger Helen Andersson, som är pedagog på länsmuseet.

Hon berättar att de dessutom har en referensgrupp med nyanlända ungdomar.

Anna-Greta Larsson konstaterar att de inte hade någon aning om att flyktingfrågan skulle bli så aktuell som den är nu, när de drog igång projektet:

– Det känns... man blir tagen av det.

I mitten av mars kommer allmänheten att kunna anmäla sig till rollspelet. Då kommer man att rikta sig till en vuxen publik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".