Asylboendet i Boda. Foto Erika Norberg
1 av 3
Asylboendet i Boda. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Spontan dans i hyttan på Glass Factory. Foto Erika Norberg
2 av 3
Spontan dans i hyttan på Glass Factory. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Anna-Linda Gabriel och asylsökande i hyttan på Glass Factory. Foto Erika Norberg
3 av 3
Glaskonstnäre Anna-Linda Gabriel och asylsökande i hyttan på Glass Factory. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Bodas befolkning ökade med 30 procent

10 min

I den gamla bruksorten Boda Glasbruk har befolkningen ökat från ungefär 170 personer till nästan 250 invånare sedan asylboendet öppnade i mitten av september.

På flera små orter har befolkningen ökat rejält när det nu kommer många flyktingar till Sverige. I den gamla bruksorten Boda Glasbruk har befolkningen ökat med 30 procent sedan asylboendet öppnade.

76 personer flyttade in i två tomma hyresfastigheter den 17 september och Lennart Karlsson, som har bott i Boda sedan 1957, säger att det märks:

– Helt plötsligt är det ju folk som är ute och går här på vägarna och gatorna.

Gör ni aldrig det annars?

– Nja, vi kör ju bil. Det är ju mycket pensionärer och de sitter hemma, säger Lennart Karlsson.

Just nu kommer upp emot 2 000 personer till Sverige varje dag för att söka skydd. De närmaste åren förväntas en stor folkökning enligt SCB:s befolkningsprognos, med uppemot 150 000 personer per år, främst på grund av den höga invandringen, framförallt från Syrien.

Över hela landet försöker man på olika sätt hitta lösningar för att ge alla tak över huvudet. Ofta hamnar de här människorna långt ut på landet, i övergivna hus, tomma lägenheter på gamla bruksorter, långt från service och de myndigheter som kan hjälpa dem.

I Boda Glasbruk finns det varken affär eller skola, ingen service alls faktiskt. Det gamla Värdshuset tillhör numera asylboendet, dit får de som bor där gå från rummen på Ekbackevägen för att äta frukost, lunch och middag.

Eftersom det saknas service är det nästan bara ensamma män, främst från Syrien som har placerats här.

– Vi går till frukosten, sedan surfar vi på internet, har kontakt med våra familjer i Tyskland, Holland, Syrien.

Det berättar Khalid, som är 29 år och som hoppas kunna fortsätta sina juridikstudier i Sverige.

Han medger att det är lite tråkigt i Boda men säger att de känner sig välkomna och att de får hjälp. Samhällsföreningen ordnade tidigt en insamling med kläder som de delade ut.

Khalid säger att grannarna vid boendet är trevliga, särskilt en äldre man som bor bredvid de gamla hyresfastigheterna. P4 Kalmar knackar på hos en granne mittemot, en ung kvinna som vill vara anonym, men som säger att hon inte har märkt någon större skillnad sedan männen flyttade in i byn.

- De hälsar och är trevliga, säger kvinnan, som inte har något annat utbyte med sina nya grannar.

Ett dilemma är soporna som ligger runt tunnorna på andra sidan gatan. Två soptunnor på 76 personer är knappast tillräckligt.

En av männen bjuder på sött te i sitt lilla rum på boendet. Det har varit inbrott här och några av dem har blivit hotade med en yxa av okända gärningsmän.

Och det har varit bråk mellan några av de boende också. En 26-årig man dömdes nyligen för olaga hot mot en annan man på boendet. Ingen av dem bor kvar. Bilder från kriget i Syrien, som 26-åringen hade i en mobiltelefon, har spridits tusentals gånger på internet. Personer som är emot att Sverige försöker hjälpa flyktingar varnar för att vi släpper in kriminella extremister i vårt land.

- Jag vet. Alla i Sverige som hör om det där kanske har rätt att bli rädda, säger Khalid.

- Men vi är inte farliga. Kom och hälsa på oss.

I källaren på boendet finns teve och pingisbord och männen brukar spela fotboll också, men fotbollsplanen som finns är för liten eftersom de ofta är så många som vill vara med. Faroy AB, som driver asylboendet, har ordnat så de ska få tillgång till ett gym ett par gånger i veckan och snart ska det komma en svensklärare.

Ett annat problem, förutom bristen på sysselsättningen, med placeringen i det lilla samhället är att det nästan bara bor pensionärer här. Många av dem är dåliga på engelska.

Khalid och hans vänner på boendet konstaterar att det kommer bli svårt att komma in i den svenska kulturen. Men de ska försöka.

- Vi vill lära oss om den svenska kulturen. Då blir allting lättare.

Lite senare samma eftermiddag bjuder en liten grupp från samhällsföreningen på ostkaka nere på Glass Factory där konstnären Anna-Linda Gabriel visar glasblåsningen. Lennart Karlsson, som jobbade på glasbruket i 49 år, visar några av männen en bild från 1960-talet där alla arbetare står uppställda utanför bruket. Där finns en grupp grekiska invandrare med. Nya invånare i bygden som fick jobb direkt.

- Nu är det ju lite annorlunda. Det här att gå och inte ha något att göra, i och med att samhället är så litet, det är ju rätt så påfrestande. Och framför allt - kan jag tänka mig - för de här, som inte vet om de får stanna, säger Lennart Karlsson.

– Vi tänkte om det kommer barn, då finns det ju ingenting, ingen skola, ingen affär – ingenting, säger Ulla-Britt Karlsson.

Hon berättar att Bodaborna var oroliga innan flyktingarna kom hit. Men på ett möte var kommunledningen budskap att de skulle se den kommande befolkningsökningen som en möjlighet.

– Då sade ju hon kommunalrådet där: "Det kanske blir så stort här att det kan bli både skola och allting" och det tyckte vi ju var jättebra i så fall. Men... jag vet inte, säger Ulla-Britt Karlsson.

Tre damer från föreningen tittar på när männen dansar till traditionell musik från sitt hemland, som de sätter på i en musikanläggning i hyttan. Åsa Landelius minns Khalid från klädutdelningen.

- Han ser alltid så glad ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista