Inomhus på Kikeboskolan.
Kikeboskolan i Oskarshamn var tänkt som hem för ensamkommande flyktingbarn. Tidigare i veckan försökte några tända eld utanför byggnaden. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Höjer säkerheten på asylboenden

1:10 min

Efter den senaste tidens många bränder på befintliga eller tänkta asylboenden, höjs nu säkerheten på många håll även i Kalmar län. 


Bland annat i Västerviks kommun där Joakim Jansson räddnings- och säkerhetschef.

– Eftersom vi ser nu i år, och framförallt i höst, att det varit ett antal attentat och bränder mot ankomstboenden, asylboenden och boenden för ensamkommande flyktingbarn, så har vi också höjt säkerheten på och omkring våra boenden i Västerviks kommun.

Joakim Jansson säger att man i kommunen har lång erfarenhet av boenden för asylsökande, och gör kontinuerligt riskanalyser med hjälp av polisen och andra myndigheter.  

I nuläget man inte ser någon förhöjd hotbild - men tar det säkra före det osäkra med tanke på det som hänt på många platser runt om i Sverige.

När vi ringer runt till några kommuner och större asylboenden i länet får vi liknande svar. Antingen anser man sig redan ha god säkerhet, men är än mer uppmärksam just nu. Eller så har man valt att ökat säkerheten ytterligare. Men exakt hur säkerheten ser ut eller hur man ökat på den vill man inte berätta om.

– Nej, vi har gjort ett antal årgärder. Men jag vill inte gå in på exakt vad vi gör. Det tycker jag inte är lämpligt. Men vi har gjort ett antal moment som gör att vi har en bättre säkerhet på de här boenden, säger Joakim Jansson. 

En ansvarig på ett asylboende säger till P4 Kalmar - "Att vara så osynlig som möjligt är det bästa i det här läget" .

Joakim Jansson säkerhetschef på Västerviks kommun säger att det är så känsligt eftersom det handlar om att inte kunna underlätta för eventuella gärningsmän. 

– Om det skulle vara någon som vill göra ett attentat eller skadegörelse så vill vi inte röja vad för slags åtgärder vi genomför.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista