Per Hallberg. Foto: Kenth Jönsson/TT
Per Hallberg. Foto: Kenth Jönsson/TT

Pustar ut efter hårt arbete med nya Bondfilmen

4:27 min

Ölänningen Per Hallberg har återigen haft förtroendet att jobba med ljudet i en James Bond-film. När han nu är klar med Spectre pustar han ut hemma i Los Angeles.

– Nu efter premiären känns det mest skönt över att vara färdig med Spectre. Det var ett tufft jobb att få allt klart i tid. Ett tufft schema med full fart ända till sista dagen, säger Per Hallberg, född och uppvuxen i Borgholm.

Förra veckan var Per Hallberg på världspremiären av Spectre i London. Responsen på filmen har varit god tycker han.

Per Hallberg ansvarar tillsammans med resten av ljudteamet för allt som hörs i filmen som inte är tal eller musik. Efter förra Bondfilmen Skyfall belönades han med en Oscarsstatyett för bästa ljudredigering.

– Spectre är annorlunda. Den är roligare och har lite mer action. Det spännande med att jobba med regissören Sam Mendes är att få ihop actionljudet med de lite lugnare sekvenserna.

Per Hallberg tycker att Spectre är "mer vuxen" än Skyfall. På vilket sätt?

– I actionfilmer blir det lätt full fart från början till slut. För oss på ljudsidan blir det stort, högt och mäktigt hela tiden. Spectre har fler dimensioner med flera lugna stunder. Man hinner vila sig lite emellan.

Större delen av Per Hallbergs arbete med filmen har skett efter själva inspelningen. Vid två tillfällen passade han emellertid på att besöka filmteamet när de jobbade med scenerna. Då höll sig Per Hallberg på avstånd från den påpassade Daniel Craig, som spelar James Bond.

– Vi är ett gäng som ska käka middag ihop framöver och då lär även Daniel Craig dyka upp. Jag har en lång gästlista på folk som vill följa med och träffa James Bond, skrattar Per Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista