En skolklass från Rinkabyholmsskolan var på plats när första spadtaget ogs ill nya E22:an vid Rinkabyholm.
En skolklass från Rinkabyholmsskolan fick en stor pusselbit att ta hand om i två och ett halvt år. Sedan ska den läggas på plats i den nya vägen när allt är klart. Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio

Många såg på när arbetet med nya E22:an startade

4:40 min

I dag togs det första spadtaget för den nya sträckningen av E22:an utanför Rinkabyholm i Kalmar. Vägen ska nu gå på andra sidan samhället.

Många Rinkabyholmare gläds åt den nya sträckningen av E22:an. Två av dem är Gunnel Thorsell och Olle Lindblad:

– Det här har vi längtat efter. För 30 år sedan när vi flyttade till Rinkabyholm så pratades det om att det skulle bli en ny väg så nu känns det bra när det äntligen blir av.

Gunnel Thorsell och Olle Lindblad ville inte missa den högtidliga invigningen av bygget av den nya sträckningen av E22:an förbi Rinkabyholm i dag.

Det ska bli fyra kilometer 2+1-väg och det hela ska stå klart om två och ett halvt år, sa Jens Möller från Trafikverket, som i sitt öppningstal drog en parallell till Svenska Akademiens presentation av litteraturprisvinnarna.

– Äntligen! Äntligen är vi igång.

Det här är ett bygge som varit så nära att bli verklighet i början av 2000-talet men i samband med att staten då prioriterade det västsvenska infrastrukturpaketet så sköts detta projektet på framtiden.

Men nu är alltså framtiden här och som en symbol för just det så fick en skolklass från Rinkabyholmsskolan spela en viktig roll i själva invigningsceremonin.

Eleverna fick ta hand om en gigantisk pusselbit som symbol för bygget och om två och ett halvt år så ska barnen lägga den på plats för att färdigställa bygget av de fyra kilometrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista