Greenpeace-aktivisterna döms till dagsböter

1:05 min

I dag dömdes de 19 Greenpeace-aktivister som åtalats efter att de tog sig in på kärnkraftverket OKG i Oskarshamn förra året. Samtliga döms till dagsböter.

Det var i mars 2014 som de 19 aktivisterna med hjälp av stegar tog sig in på OKG:s område – några av dem klättrade upp på taket på en av reaktorerna och vecklade ut en orange banderoll i form av ett pensionskuvert. 

Greenpeace aktion syftade både till att visa på att kärnkraftverket inte hade tillräcklig säkerhet – och enligt dem – också var föråldrat. Sedan aktionen har beslutet att två av reaktorerna i Oskarshamn verkligen ska pensioneras också kommit.

Åklagaren beskrev aktionen som välorganiserad och välplanerad aktion och ansåg att brottet var grovt - bland annat på grund av att den kostat företaget mellan 20 och 25 miljoner. Han ville att de skulle dömas till villkorlig dom och böter.

Aktivisterna har förnekat brott och anser att de skulle ha friats från brottet.

– Jag tycker att våra aktivister skulle ha blivit frigivna. De har visat på säkerhetsbrister på de här gamla reaktorerna så det är helt tydligt att de har gjort en samhällstjänst, säger Annika Jacobsson som är Greenpeace Sverigechef.

Greenpeace har inte tagit ställning till om de ska överklaga domen. Däremot kommer de överklaga beslutet om att en del av dem de ska betala rättegångskostnader.

Tingsrätten anser inte att brottet ska betraktas som grovt men ser ändå allvarligt på det och dömer därför ut ett förhållandevis högt antal dagsböter. Några av aktivisterna hade begått liknande brott tidigare och får därför fler dagsböter än de övriga, en del av dem ska också betala rättegångskostnader.